Revolucija u genetici

Velika Britanija dozvolila in vitro oplodnju od tri roditelja

Velika Britanija je u četvrtak postala prva država koja je službeno dozvolila in vitro oplodnju (IVF) od tri roditelja.

Dugoočekivanom odlukom britanske agencije za oplodnju i embriologiju (HFEA) dano je konačno odobrenje takozvanom mitohondrijskom transferu za kojeg liječnici tvrde da može spriječiti neizlječive nasljedne bolesti.

Britanski parlament je prošle godine glasao o promjeni zakona kako bi dopustio takve postupke, a očekuje se da bi se prve bebe začete tom metodom mogle roditi već 2017.

Glavni savjetnik vlade za znanost Mark Wolport pohvalio je odluku kao “pažljivu i obazrivu” procjenu koja Britaniju svrstava u predvodnike napretka medicine.

Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji koji, ako imaju grešku, mogu izazvati fatalne srčane probleme, otkazivanje jetre, moždane poremećaje, sljepoću i mišićnu distrofiju.

“Doniranje mitohondrija stvara mogućnost za liječenje potencijalno kobnih stanja, te će donijeti nadu stotinama obitelji u Velikoj Britaniji”, tvrdi Dagan Wells, profesor u biomedicinskom istraživačkom centru na Oxfordskom sveučilištu i jedan od mnogih stručnjaka koji su pozdravili ovu odluku.

Postupak se naziva IVF “od tri roditelja” jer će bebe, rođene iz genetski modificiranih embrija, imati DNA majke, oca i ženske darivateljice.

Jeremy Farrar, direktor svjetske zdravstvene humanitarne organizacije Wellcome Trust, tvrdi kako je ovo “velik dan za ljude s mitohondrijskim bolestima”.

Istraživačke skupine diljem svijeta ispitale su ove tehnike u nizu eksperimenata, no one se još nisu koristile za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji.

Prva i dosad jedina beba rođena je ovom tehnikom ranije ove godine, kad su američki liječnici u klinici u Meksiku pomogli tim postupkom jednom jordanskom paru. Međutim, to pitanje u Meksiku nije regulirano zakonom.

Komentiraj