rekordne temperature

Velike vrućine u Europi od Portugala do Finske

Velike vrućine u Europi pogodile su u petak najviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplinski udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je da se 426 vatrogasaca bori s požarima ili provjerava teren na sjeveru i u središtu zemlje. Najgori požari obično se razbuktaju kasnije tijekom dana kada je najviše vruće.

Temperature u Španjolskoj i Portugalu ostat će više od 40 stupnjeva Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stupnja.

Mogle bi doseći više od europskog rekorda od 48 stupnjeva zabilježenog u Ateni 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španjolskoj i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stupnjeva. U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekujeu temperatur od 47 stupnjeva Celzijevih.

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života.

Komentiraj