OGLAS

Rizik od izumiranja / Više od polovice morskih pasa, ražovki i himera Sredozemnog mora u opasnosti od izumiranja

Image

Supredsjedatelj posebne skupine IUCN-a za morske pse i istraživač Nick Dulvy pozvao je vlade da hitno rade na očuvanju populacija i staništa navedenih vrsta, u skladu s novim Crvenim popisom morskih pasa, raža i himera u Sredozemnom moru

6.12.2016.
8:37
VOYO logo

Više od polovice izvornih vrsta morskih pasa, ražovki i himera iz Mediterana još uvijek je u opasnosti od izumiranja unatoč mjerama kojima je cilj smanjenje prekomjernog izlova u zadnjih deset godina, kaže se u dokumentu Centra za mediteransku suradnju IUCN-a iz Malage.

Supredsjedatelj posebne skupine IUCN-a za morske pse i istraživač na SveučilištuSimon Fraser u Vancouveru Nick Dulvy pozvao je vlade da hitno rade na očuvanju populacija i staništa navedenih vrsta, u skladu s novim Crvenim popisom morskih pasa, raža i himera u Sredozemnom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja regionalna procjena IUCN-a pokazuje da je pola ražovki, odnosno 16 od 32 vrste, suočeno s povećanim rizikom od izumiranja, kao i 54 posto morskih pasa, odnosno 22 od 41 vrste, kaže se u dokumentu i dodaje da jedino jedna vrsta himera, čudnovati morski štakor, ima najmanje zabrinjavajući status.

U proteklih pola stoljeća 13 je vrsta riba iz navedenih skupina lokalno izumrlo u vodama Sredozemnog mora. Lokalna izumiranja najčešća su na području sjeverozapadnog Mediterana, odnosno u vodama Španjolske, Francuske i Italije, zatim u vodama zemalja koje graniče s Jadranskim morem i u vodama sjeverozapadne Afrike, kaže se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alarmantno smanjuje broja vrsta povezano je s intenzivnijim ribolovom, te na tim područjima posebno veliki problem postaje tzv. bycatch ribolov, ističe IUCN iz Malage.

Čak 40 posto ribe koja je nenamjerno ulovljena "bycatchom", masovnim i neselektivnim ribolovom svega što se nađe pred mrežama, biva bačeno u more mrtvo ili u umirućem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ranijim podacima WWF-a, oko 300 tisuća malih kitova i dupina, 250 tisuća ugroženih glavatih želva i kritično ugroženih sedmoprugih usminjača, te oko 300 tisuća morskih ptica, uključujući 17 vrsta albatrosa, svake godine strada od bycatcha u svijetu.

Vlade moraju podržavati praćenje ulova i reguliranje korištenih sredstava, kazao je Dulvy i dodao kako vlade moraju također uspostaviti ribolovne kvote i zaštićena područja na domaćoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrošači, s druge strane, moraju biti svjesni rizika za ono što kupuju i što kupovina takvih proizvode povlači za sobom, zaključio je Dulvy.

Sedamdeset i sedam vrsta morskih organizama iz razreda hrskavičnjača, među kojima su najpoznatiji predstavnici morski psi i ražovke, zabilježeno je u Sredozemnom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za četiri vrste smatra se da su zalutale iz Crvenog mora, dok su tri vrste endemi Sredozemnog mora i ne mogu naći nigdje drugdje, podaci su studije IUCN-a.

Malteška raža (Leucoraja melitensis) kritički je ugrožena, raža tuponoska (Raja radula), smatra se ugroženom, a raža crnožiga (Raja polystigma) ima najmanje zabrinjavajući status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća gustoća hrskavičnjača, 57-67 vrsta na 100 četvornih kilometara, zabilježena je u vodama zapadnog dijelu Sredozemlja, a odmah potom u Jadranu, 46-57 vrsta na 100 četvornih kilometara.

Najveću opasnost od izumiranje hrskavičnjače imaju u sjeverozapadnom Sredozemlju i sjevernom i srednjem dijelu istočne jadranske obale, 9-13 vrsta na 100 četvornih kilometara, podaci su dokumentu Centra za mediteransku suradnju IUCN-a iz Malage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo