za ne povjerovati / Vozačima u Belgiji prijete kazne koriste li se mobilnim aplikacijama za navigaciju

Image
Foto: Pixabay

U općini se hvale da su uspjeli prepoloviti promet kroz mjesto, a za njihovim primjerom povelo se još nekoliko općina koje najavljuju slične mjere

24.9.2018.
10:01
Pixabay
VOYO logo

Vozači u Belgiji koji putem mobilnih aplikacija za navigaciju poput Vaze-a ili Google mapsa traže alternativne pravce u slučaju zagušenosti pojedinih prometnica, mogli bi uskoro početi plaćati kazne, što je jedna općina već i učinila na na opće čuđenje i uz pitanje je li to zakonito. 

Općina Kortenberg u Flandriji, smještena dvadesetak kilometara istočno od Bruxellesa uz autocestu prema belgijskoj prijestolnici, postavila je na svoje ulice inteligentne kamere koje mogu očitavati i prepoznavati registarske pločice, a sve kako bi smanjili gužve na svojim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji ne stanuju u toj općini, a voze se kroz nju u vrijeme prijepodnevne i poslijepodnevne 'špice' riskiraju kaznu od 55 eura. Većina tih vozača koristi se mobilnim interaktivnim aplikacijama koje ih upozoravaju na zastoje na autocesti i predlažu im alternativne pravce ulicama te općine.

U toj općini kažu da nema skrivenih namjera kojih je svrha uhvatiti vozače u zamku i tvrde da su na ulicama postavljena jasna upozorenja tako da vozači mogu na vrijeme promijeniti pravac i izbjeći kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da frankofoni stanovnici Belgije vrlo rijetko govore nizozemski jezik, službeni jezik u Flandriji, mnogi od njih i ne razumiju da se izlažu mogućnosti kazne.

U općini se hvale da su uspjeli prepoloviti promet kroz mjesto, a za njihovim primjerom povelo se još nekoliko općina koje najavljuju slične mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, bruxelleska odvjetnica Nathalie de Wulf upozorava da takvim potezima općine zlorabe svoje ovlasti. 

"One izlaze izvan okvira prava i njihovih nadležnosti. Postoji načelo jednakosti Belgijanaca pred zakonom i svi imaju pravo na slobodno kretanje na cijelom teritoriju. Postavlja se, dakle, pitanje zašto neke registarske pločice mogu, a neke druge ne mogu prometovati tim ulicama, zašto u određeno doba dana mogu svi, a u drugo doba dana samo neki itd.", kaže odvjetnica Nathalie de Wulf za belgijsku frankofonu javnu radio-televiziju RTBF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo