Revolucija znanosti

Znanstvenici stvorili ljudsko-svinjske zametke

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti zametke koji sadrže kombinaciju ljudskih i svinjskih matičnih stanica, u prvom koraku na dugom putu razvoja ljudskih organa u tijelima životinja, objavljeno je u četvrtak.
Istraživanje je, međutim, u vrlo ranoj fazi i pokazalo se težim nego što se očekivalo, objavljeno je u časopisu Cell.
“To je važan prvi korak”, kazao je vodeći autor studije Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor na Salkovu institutu bioloških studija u Kaliforniji.
“Krajnji je cilj uzgojiti funkcionalne ljudske organe za transplantaciju, srca, pluća, bubrege… ali mi smo jako udaljeni od toga”, objasnio je.
Znanstvenici su usadili matične stanice odraslih ljudi u svinjske zametke i dopustili da se razvijaju četiri tjedna.
Zametke su uništili prije nego što bi se bilo kakva kombinacija čovjeka i životinje, poznata kao himera po grčkim mitološkim hibridnim zvijerima, mogla roditi.
Ali su istraživanja prije uništenja pokazala da su se ljudske stanice počele stvarati u mišićnom tkivu svinjskih zametaka.
Zbog izuzetno složene prirode eksperimenta, rad na tome trajao je četiri godine i uključivao 1500 svinjskih zametaka.
Pokušaji stvaranja ljudsko-životinjskog zametka izazivaju mnoge kontroverze i etička pitanja, posebice otkako se pokazalo da je teoretski moguće dovesti do stvaranja životinje s ljudskim kvalitetama, i moguće ljudskom inteligencijom.
Znanstvenici kažu da je razina doprinosa ljudskih matičnih stanica u ovom eksperimentu bila jako niska i nije uključivala moždane stanice.
Profesor genetike na sveučilištu u Kentu Darren Griffin kazao je kako su znanstvenici slijedili postojeće zakonske i etičke smjernice i uništili zametke kada je dosegnuto maksimalno dopušteno vrijeme za njihov razvoj. On ovakva istraživanje smatra jako važnim, ali napominje da je u provedbi potrebna maksimalna transparentnost kako bi se omogućio javni nadzor i rasprava.

Komentiraj