škola biofizike

U Splitu krajem kolovoza Međunarodna škola biofizike

Splitski Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) posljednja tri dana kolovoza bit će domaćin Međunarodne škole biofizike (14. Greta Pifat-Mrzljak International School of Biophysics), koja okuplja znanstvenike iz cijelog svijeta.

Školu organizira Hrvatsko biofizičko društvo uz suradnju interdisciplinarnih timova istraživača iz akcija COST BM 1403, CM 1306 i CA 15126, Instituta Ruđer Bošković i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Predavači su iz Amerike, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Švicarske i Hrvatske koju će zastupati znanstvenica Ana Sunčana Smith i Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković te Antonijo Šiber s Instituta za fiziku u Zagrebu.

“Riječ je o tradicionalnom skupu koji je od samih početaka 1981. programski i organizacijski vodila pokojna profesorica Greta Pifat-Mrzljak s Instituta Ruđer Bošković, također i osnivačica te nekadašnja predsjednica Hrvatskog biofizičkog društva. Škola je stekla značajnu međunarodnu prepoznatljivost i ugled, pa je među predavačima dosad bilo i nekoliko nobelovaca.

“Može se reći kako je ova škola postala hrvatski brend”, kazala je Larisa Zoranić s PMF- a i napomenula da škola pokriva šire područje koje bi se moglo nazvati “znanost o životu”, te okuplja mlade znanstvenike na početku karijere. Hrvatsko biofizičko društvo, dodala je Zoranić, nastavlja edukacijsku i znanstvenu tradiciju kolektivnim nastojanjem svojih članova, a organizacijski i programski odbori uključuju najkvalitetnije, međunarodno prepoznate hrvatske i inozemne biofizičare, a od dvadesetak predavača u školi tri su iz Hrvatske.

Cilj je škole upoznati sudionike s najnovijim istraživanjima bioloških i sustava kondenzirane materije. Predavači su priznati stručnjaci iz različitih područja fizike, kemije, biologije te kroz predavanja i radionice predstavljaju najnovije metode i tehnike primjenjive u prodručju tzv. znanosti o životu.

Komentiraj