NAREDIO RAKETIRANJE SPLITA

Umro Mile Kandić, zapovjednik napada na Split : Osuđen za zločin protiv civilnog stanovništva, za koji nikad nije kažnjen

84-godišnji Mile Kandić zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti je preminuo u Crnoj Gori, točnije u Herceg Novom, a nikad nije odgovara za zločin koji je počinio protiv civilnog stanovništva
Umro je 84-godišnji Mile Kandić zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti, otišao je s ovoga svijeta bez kazne za zločine koje je učinio protiv civilnog stanovništva. Kandić je još 1992 osuđen na 15 godina zatvora, nakon čega je Vrhovni sud RH presudu promjenio u dvadeset godina, piše Slobodna Dalmacija.
Naime, s početka rata u Hrvatskoj počinjen je zločin za koji je suđeno trideset dvojici oficira JNA, ponajviše mornarice i KOS-a. Osim Kandića svima je suđeno u odsutnosti.
Proglašeni su odgovornima za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva. Petero civila su izgubila život a 22 je ranjeno, među optužbama su i materijalna šeteta nad civilnim, stambenim i gospodarskim objektima u visini od 32 milijuna njemačkih maraka.
Oslobođen je samo jedan, a 2013 godine Županijski sud u Splitu obustavio je kaznene postupke protiv četvorice.
Viceamdiral Kandić, primjerice, zapovjedio je napad na Ploče uz sudjelovanje zrakoplova, u Vrbanju na Hvaru naredio je raketiranje poljoprivredne zračne luke, u Splitu su po njegovoj komandi pucali iz kasarni na civilne objekte, vodio je i napad na Split, Kaštela i Šoltu polovicom studenog 1991.
Kandić se nakon rata potpuno povukao iz javnog života, i navodno je živio i umro u Crnoj Gori, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj