napravio puni krug / Uspon i pad Zorana Milanovića: SDP digao iz pepela, u pepeo ga i vratio!

Devet godina je Zoran Milanović bio na čelu SDP-a, podigao ga je iz pepela, a na kraju u pepel i vratio. Stranka se po broju saborskih mandata jučer vratila ondje gdje je bila 2007. Već je počela trka za Milanovićevog nasljednika

12.9.2016.
21:57
VOYO logo

Nakon gotovo desetljeća na čelu stranke Zoran Milanović odlučio je odstupiti. Najbliži suradnici tvrde da je odluku donio sinoć nakon još jednih izgubljenih izbora. 49-godišnji Milanović predsjednik SDP-a bio je od lipnja 2007. Na toj funkciji je nasljedio Ivicu Račana. U stranku je došao kao karijerni diplomat. Iako nekoliko mjeseci kasnije gubi izbore protiv HDZ-a na redovnim stranačkim izborima potvrđen je za predsjednika SDP-a.

Na izborima 2011. Kukuriku koalicija pobjeđuje HDZ dotučen aferama i unutarnjim sukobima te osvaja 80 mandata, a Milanović postaje premijer. Međutim, Plan 21 nije se ostvarivao brzinom kojom su građani željeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuriku koalicija koja je obećala počisitit HDZ-ov nered više se bavila sama sobom.Oko uhidbenog naloga Milanović se sukobio i s Europskom komisijom. U međuvremenu SDP i partneri izgubili su dva izbora za Europski parlament te lokalne izbore.

Spore reforme i višegodišnja kriza na kraju su koštale Milanovićevu koaliciju, a birači su se okrenuli drugim opcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Milanovićeva oštra retorika u predizbornoj kampanji ohladila je birače. U odnosu na lanjske izbore za SDP je jučer glasalo čak 106.000 ljudi manje - gotovo grad veličine Rijeke. 

Smjena vodstva stoga ne čudi. Da će se kandidirati, Jutarnjem listu je potvrdio Tonino Picula, a u utrku se već uključio i Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavljujem da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a. Suočit ćemo se sa svojim greškama, izaći i boriti se", najavio je Ranko Ostojić na Facebooku.

Uz njih bi se mogli uključiti i Zvonimir Mršić, Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Rajko Ostojić i Zlatko Komadina, a tu je i bivša glasnogovornica stranke Aleksandra Kolarić. No, nitko još otvoreno ne govori o planovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam SDP-ovac od osnutka. Meni je stalo do boljitka SDP-a. Prema tome, sve što treba učinti iza boljitak SDP-a treba učinti, vidjet ćemo kada dođe vrijeme i kada se završi treća trećina", istaknuo je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. 

No, u izbore će se vjerojatno ići maksimalno brzo jer slijede lokalni izbori u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je sastanak stranačkih tijela i definiranje rokova u kojima će se provesti unutarstranačkih izbora. Ne vidim nikakve zapreke da se to provede i da već do kraja studenog imamo novo vodstvo", istaknuo je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin. 

Milanovićeva era u SDP-u je gotova. Napravio je puni krug od gubitka dobivenih izbora 2007. do gubitka dobivenih izbora 2016. godine. Potraga za nasljednikom tek počinje. Rok za raspisivanje unutarstranačih izbora je 150 dana od izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo