slične povijesne postrojbe / Alkari otkrili sličnu igru u Nizozemskoj: U grad pod Kamičkom uskoro stižu i samuraji?

Od Grčke do Španjolske postoje povijesne postrojbe u kojima uniformirani konjanici trče u galopu i gađaju mete

27.6.2019.
9:47
VOYO logo

U pripremi je 304. sinjska alka, a alkarski vojvoda dao je sebi u zadatak okupiti sve slične povijesne postrojbe u Europi koje imaju slične manifestacije. 

Od Italije, Španjolske, Grčke, a nedavno su otkrili sličnu igru u Nizozemskoj, a  konjanike u povijesnim odorama-samuraje našli su I u dalekome Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alka je za Sinjane jedna i jednistvena, no i u drugim mjestima u svijetu ponose se sličnim manifestacijama. 

Alkarski vojvoda je na porinuću kruzera u splitskom brodogradilištu od vlasnika nizozemske tvrtke saznao za sličnu utrku u Nizozemskoj. Stoga je Nizozemcu poslao pozivnicu na ovogodišnju alku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će uzvratni posjet, vidjet ćemo kako na kojim osnovama rade, da jedna naša generacija ode u Nizozemsku i njih da pozovemo da dođu u Sinj", kaže alkarski vojvoda Boško Ramljak

Za izumiranje sinjske tradicije nema straha

Od Grčke do Španjolske postoje povijesne postrojbe u kojima uniformirani konjanici trče u galopu i gađaju mete. Alkari su se već povezali s udrugom “Trka na prstenac” iz Barbana u Istri, ali jednom iz talijanske Sardinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas recimo dosta zanima ta konjička tradicija van RH, imamo utrka Sartigliu na Sardiniji. Impozantno je to vidjeti kako ti ljudi barataju s konjima i kako prikazuju tu svoju igru. A ima još tih igara, a neka poveznica bi bila ta konjanička tradicija", ističe alkar Petar Tomašević.  

Razlike naravno postoje, ali je želja alkara da se svi nađu na jednom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno nam je da je na konjima i da gađaju nekakav predmet. Bili smo u kontaktu i sa samurajima u Japanu s jednom njihovom udrugom i oni jašu konje s lukom i strijelom gađaju. I imamo intenciju da povežemo sve te udruge da bude u Sinju jedan zajednički skup. Na tome radimo", poručuje Ramljak.

Prije zajedničkog skupa održat će se 304. alka. Za druge zemlje teško je reći, ali za izumiranje sinjske tradicije nema straha. Najbolje o tome svjedoči podatak da postoji trenutno više od 200 zamolbi za prijem u viteško alkarsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo