pojačavaju pritisak

BiH strahuje da će Hrvatska pored Une izgraditi odlagalište nuklearnog otpada

Vlada Republike Srpske u četvrtak je donijela odluku o proglašenju dijela teritorija tog entiteta koji se prostire uz sliv rijeke Une parkom prirode a entitetska ministrica prostornog uređenja i okoliša Srebrenka Golić pojasnila je kako je to mjera kojom se želi spriječiti da Hrvatska na lokalitetu Trgovske gore u općini Dvor koji također gravitira rijeci Uni izgradi odlagalište nuklearnog otpada.

Park prirode Una u RS-u zapravo se naslanja na Nacionalni park Una u Federaciji BiH i sada sliv ove rijeke s bosanskohercegovačke strane granice predstavlja jedinstveno zaštićeno područje u kojemu je trinaest općina.

“Želimo poslati jasnu poruku hrvatskim vlastima da to (gradnju odlagališta nuklearnog otpada) ne mogu činiti susjednoj zemlji jer je na tom području i park prirode i nacionalni park. Činimo to kako bi (u Hrvatskoj) potražili lokalitet na mjestu koje nije naseljeno i koje ne ugrožava životnu sredinu a ne na granici sa susjedima”, kazala je Golić novinarima u Banjoj Luci.

Zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović koji je ujedno predsjednik kluba Zelenih u tom tijelu u odvojenoj je izjavi najavio kako će se i na državnoj razini učiniti sve ne bi li se spriječilo donošenje odluke o gradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

U intervjuu za agenciju Fena kazao je kako je potrebno izvršiti dodatni pritisak uoči sastanka predstavnika vlada Hrvatske i Slovenije koji bi potkraj rujna trebali razgovarati o tome gdje i kako skladištiti nuklearni otpad iz elektrane “Krško”.

“Ono čega se pribojavam, a to je ovlaš spomenuto i u nekim službenim dokumentima Hrvatske, je da ovo (Trgovska gora) ne bi bilo samo odlagalište otpada iz Krškog, otpada koji Hrvatska mora po osnovu korištenja ove elektrane skladištiti, nego bi se moglo pretvoriti u odlagalište europskog nuklearnog otpada. U nekim od dokumenata u Republici Hrvatskoj koji su se pojavili, stoji čak da bi ovo mogao biti financijski isplativ projekt”, ustvrdio je Magazinović.

Komentiraj