Bikijada u Radošiću: “Autohtone pasmine ne bi ni opstale da nije borbi”

Deseci bikova iz Dalmacije ukrstili su rogove u koridi, ali pod budnim okom vlasnika.

Radošić, mjesto u kaštelanskoj Zagori, ima najpoznatiju bikijadu u Hrvatskoj, a ove su godine dobili i njeno kasnoljetno izdanje – “Koridu braće Parčina”.

Deseci bikova iz Dalmacije ukrstili su rogove u koridi, ali pod budnim okom vlasnika koji žele pobjedu prestižnu za svakog uzgajivača stoke, no i paze da im se tonu teški ljubimci ne ozlijede.

Šibonja i Brnješa su se dohvatili žestoko i nadjačavaju se. Borili su se više od pola sata i nisu popuštali, a onda su u žaru, borbu nastavili i van koride.

“Kad su pustili junce da se bodu, nisu se htjeli pobost. Onda se crni okrenuo, drugi je išao na njega i usmjerio ga u rebra i zaparao je on rebra”, govori Ivan iz Ogorja.

26. bikijada u Radošiću prva je u organizaciji dvojice braće, Mate i Ivana Parična iz susjednih Kladnjica. Oni vjeruju da neke autohtone pasmine ne bi ni opstale da nije borbi bikova

“Ove naše autohtone rase buša, podolac i to ne bi ih bilo sigurno. Držale bi se samo mesne pasmine bikova”, govori za RTL Danas organizator “Koride kod braće Parčina”, Mate.

“Pradjed, djed i tako se nastavilo i sa oca na nas. Nastavila se tradicija da držimo bikove, da se bavimo stokom. Volimo selo i s tim običajima našim volimo se baviti i održavat to”, dodaje Ivan.

36 bikova dovedeno je iz cijele Dalmacije.

Stipe je 800 kilograma teškog Zekonju dovezao iz Žeževice. Imali su bikove čak i onih 40 godina kada mu je otac bio u Njemačkoj, a o stoci brinula djeca s majkom.
Perspektivnog borca, kaže, lako se prepozna.

“Većinom bi tribala bit genetika. I ona majka koja mu je i otac, sve se zna. A isto ko i na meni. Vidiš jesam li zgodan ili nisam, ko i ja na tebi. Odma znam jesi li dobra, tako i to”, kaže Stipe.

Medonja, Garonja, Zekonja kao i još tridesetak bikova, u ovoj bikijadi nije ozlijeđeno, jer ovdje nije smisao da se bika probode, ovdje čak ni bik bika ne probode. Bikovi se samo doslovno uhvate rogovima i nadjačavaju.

Ako usput dođe do blažih ogrebotina, njihovi vlasnici će to brižno sanirati. Na ovim borbama bikova se ne zarađuje, ovdje pobjeda znači prestiž.

Uz nadmetanje bikova u nadjačavanju i obaranju ruku okušali su se i kršni momci iz Dalmatinske zagore.

Uz bikove, na svakoj bikijadi kultne životinje i su i janjci kojih svake godine utihne barem stado.

Komentiraj