centri izvrsnosti

Boban: “Učenik koji ima pet iz fizike, a tri iz tjelesnog ne može upisati MIOC, to ćemo promijeniti”

Splitsko-dalmatinska županija nastavlja širiti centre izvrsnosti i izvan granica županije, ali i naše domovine.

Nakon što su četiri već otvorena Centra početkom ove godine objedinjena u Ustanovu, interes za ovakav rad s nadarenom djecom proširio se i na nacionalnu razinu. Tako je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila i izradu smjernica za rad s darovitom djecom, ali i učiteljima, kako bi se darovita djeca na zaslužen način vrjednovala u nastavku svoga obrazovanja.

“Kako bi plastično objasnili u školi je neko dijete izvrsno, dapače i više od toga, na primjer u fizici ili matematici, ali zato tjelesni i glazbeni ima 3. Ono se zbog ukupnog zbroja ocjena neće moći upisati na MIOC i tako ostaju zakinuta za daljnje učenje. Novim sustavom toga više ne bi bilo, a prilagodili bi se tom radu i mentori i učitelji”, najavljuje župan Blaženko Boban.

Tako je naša županija postala lider koji je postavila temelje instrumenata za detektiranje, ali i za rad s darovitom djecom, kojih je u hrvatskoj oko 10 posto. Ono što su u dosadašnjem radu naučili prezentirat će kroz 2. međunarodnu konferenciju “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” koja će se u Splitu održavati od 4. do 6 travnja.

Oko 450 mjesta namijenjenih učiteljima razredne nastave, nastavnicima iz STEM područja i profesorima i ravnateljima za sudjelovanje na ovoj konferenciji razgrabljeno je u kratkom, ali svi roditelji i učenici pozvani su da sudjeluju u 19 predavanja, devet radionica i dva panela koji će se održavati tijekom ova tri dana.

U konferenciji će sudjelovati i država Izrael, koja je s nacionalnim centrom za vanjsko vrjednovanje, te agencijom za odgoj i obrazovanje suorganizator ovog skupa.

“Na samoj konferenciji sudjelovat će brojni stručnjaci koji imaju što reći o važnosti Centara izvrsnosti. Ono što smo primijetili tijekom našeg rada je da sustavno nešto trebamo mijenjati u radu s darovitom djecom. Postavlja se pitanje koliko im posvećujemo pažnje i koliko su oni uopće zainteresirani u redovnom sustavu obrazovanja za ono u čemu su izvrsni. Upravo na ta pitanja očekujemo odgovor tijekom ove konferencije. U ovom trenutku Centre izvrsnosti u županiji pohađa oko 370 učenika i to u četiri različita područja i više od 100 mentora. Plan je u budućnosti okupiti tisuću mladih ljudi očekuje se okupiti u Centre izvrsnosti u našoj županiji, a već sada djeca dolaze i izvan granica naše županije.
U razgovorima smo i za prekograničnu suradnju, kako bi i s državama u okruženju razmijenili iskustva. Ono što često gubimo iz fokusa je i program rada s nastavnicima, koji smo pokrenuli shvaćajući kako i njih treba pripremiti za ovu posebnu vrstu posla. Ove godine je organizirano 46 radionica na kojima je sudjelovalo oko 16 nastavnika po radionici. Slobodno možemo reći da smo perjanica u Hrvatskoj što se tiče rada s darovitom djecom u Hrvatskoj. Promijenili smo paradigmu, jer učenike ne pripremamo samo za natjecanje već u fokus uzimamo sve njihove kompetencije i sposobnosti, te radimo na sustavnom razvijanju”, kaže županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

Bogat program međunarodne konferencije podijeljen je u tri tematska dana. Prvi dan istaknuti će se postignuća darovitih i talentiranih pojedinaca u Hrvatskoj, dok će drugog dana Konferencije biti riječ o odgojno-obrazovnim podrškama darovitoj djeci. Završni dio konferencije odnosi se na izazove budućnosti, ali će se i usvojiti i zaključci doneseni tijekom konferencije.

Komentiraj