drama na skupštini

Bulj izvrijeđao Petrica, županov odgovor ga još više razbjesnio

Nastavlja se netrpeljivost županijskog vijećnika MOST-a Mira Bulja i ravnatelja županijskog Doma zdravlja Dragomira Petrica.

Bulj ga je napao tijekom aktualnog sata Županijske skupštine ponovno ga nazivajući “grobarom zdravstva”, ali i najavio Tematsku sjednicu o zdravstvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Bulj je župana pitao o Zakonu o zdravstvu koji propisuje da Županija osigurava popunjenost mreže zdravstvene službe te osigurava Ustanova čiji je osnivač.

“Zbog loše kadrovske politike u županijskom Domu zdravlja nedostaje pedijatara, ginekologa, radiologa. Samo primjera radi, na posljednjoj Županijskoj skupštini otkrili smo da je u Sinju u jednom trenutku liječnica otišla na bolovanje, djeca su ostala na jednom pedijatru, a gdje bi po broju djece trebali imati barem njih četiri. U posljednjih deset godina nisu raspisivane specijalizacije iako smo u proračunu za tu namjenu imali osigurana sredstva. Znači, imamo problem da naši liječnici iz Sinja specijalizaciju odrađuju u Gospiću, Osijeku, a u našoj županiji nisu”, kaže Bulj, ali i dodaje da je problem nedostatka liječnika sada velik.

“Deset godina Petric nije raspisivao specijalizacije, a Vi ste ga na ovoj poziciji sačuvali. Smijenili ste Upravno vijeće koje nije htjelo podržati Petrica na ovoj poziciji, pa možete li objasniti kako ćete riješiti ovih deset godina što ste na funkciji stavili grobara Petrica koji nas vijećnike proziva da ne znamo i da ne smijemo o ovom govoriti i hoćete li ga i dalje štititi”, kaže Bulj, ali i zahtjeva odgovor o Hitnoj pomoći koja je 2002. godine izdvojena iz Doma zdravlja.

“U Sinju kada jedan tim Hitne pomoći koji postoji ode na teren imamo zatvorena vrata. Da se bilo što dogodi i dođe drugi pacijent nema nikoga. Grad Sinj je odvojio 500 tisuća kuna za još jedan tim hitne pomoći, a nužno je naći i bilo koje drugo rješenje ili s obiteljskom medicinom ili s Domom zdravlja da uvijek postoji jedan tim koji će biti na raspolaganju kako se ne bi dogodilo zlo. Županija je i po zakonu dužna riješiti ovaj problem”, poručio je Bulj, a župan Blaženko Boban mu je odgovorio da zbog kompleksnosti problema može dobiti pisani odgovor. To je Bulja dodatno razbjesnilo pa je dodao da nije ni sumnjao da će župan štititi Petrica iako postoji velika mogućnost da se s ovakvim načinom rada desi jednako zlo kao u Metkoviću.

“U Sinju nemate niti jednog radiologa, žene umiru u redovima da bi napravile pregled za ultrazvuk dojke. Toliko o Istanbulskoj konvenciji koji ste donijeli o zaštiti žena, toliko o vama i vašoj brizi o zdravstvu koja je naša obaveza. Trebali ste se dogovoriti sa Sinjom i Vrgorcem kako bi riješili ovaj problem. Vaša zadaća nije ulaganje u PR službu, nego skrb o školstvu i zdravstvu”, poručio je županu Bulj.

Jedno od pitanja tijekom aktualnog sata bilo je i otvaranje Turističkih ambulanta koje su nužnost tijekom turističke sezone jer stvaraju manji pritisak na hitne službe. Istarska županija je prošle godine imala 21, Primorsko-goranska 24, a Splitsko-dalmatinska županija nema niti jednu.

“Jedini problem je tko bi to trebao financirati i gdje. Već godinama govorim da lokalna samouprava koja ubire prihode od turizma, trebala bi dio vratiti u zdravstveni sustav. Napominjem da svako ljeto naši liječnici, naše stanovništvo u našoj županiji, bez obzira na to što nitko ne zna da se radi o privatnicima, u Sinju naime da dođe turista nema niti jednog liječnika Doma zdravlja, sve su to koncesionari, pa je neobično optuživati za to Dom zdravlja. Makarska ima jednoga i tako dalje. Dakle mi imamo mali problem, kada dođe turista i vi ga uputite u Dom zdravlja u svom mjestu zapravo umanjujete kvalitetu usluge domicilnog stanovništva jer se gubi dio vremena u kojem jedan liječnik može pregledati nekog pacijenta”, kaže Petric i dodaje da je jasno da su Turističke ambulante neophodne. Međutim kada se predložilo da se one osnuju nitko nikada nije bio zainteresiran.

“Zapravo, jesu jednom prije šest godina Bračani, ali na kraju to nisu platili, a taj tim treba platiti. Nedvojbeno je u sustavu i novom i starom zakonu da su Turističke ambulante potrebne, ali potrebno je da se i turističke zajednice pobrinu o njihovom financiranju”, kaže Petric i ističe da je u Domu zdravlja tek 25 posto liječnika pod njihovom upravom, a sve ostalo su koncesionari na koje nemaju nikakav utjecaj.

Komentiraj