katastrofalni podaci / Demografski slom Vrgorca: U školu upisano najmanje učenika ikad

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srednje škole su u još gorim situacijama od osnovnih škola

5.9.2018.
16:18
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Početak nove školske godine u Vrgoračkoj krajini i makarskom zaobalju donio je nove katastrofalne demografske podatke - u Osnovnoj školi Vrgorac i Srednjoj školi Tin Ujević upisan je najmanji broj učenika ikada, a u ni jednoj od šest područnih škola u okolici grada za novu školsku godinu nije upisano preko petero djece.

Prije pola stoljeća na području Vrgoračke krajine djelovale su dvije osnovne škole: "Ante Martinac“ u Vrgorcu i "Vladimir Nazor“ u Dragljanima, zajedno s 15 područnih škola i preko 2200 učenika. Danas postoji samo Osnovna škola Vrgorac (s devet područnih škola) koja u novu školsku godinu ulazi s ukupno 566 učenika, dok ih je lani bilo 585, a godinu ranije 621.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samom Vrgorcu je ove godine upisano 47 prvaša, u okolnoj Dusini pet, Podprologu četiri, Kokorićima tri, Velikom Prologu, Orahu i Ravči po dva, a u Umčanima jedan. Područne škole Zavojane i Stilja ove godine nisu upisale ni jednog učenika prvog razreda.

Uz tradicionalne migracije prema Makarskoj i Splitu, Vrgorac postaje pust zbog ogromnih migracija prema Irskoj i Njemačkoj. Kako se doznaje iz vrgoračkih škola i dalje je prisutan trend da se tijekom školske godine učenici ispisuju iz škole zbog odlaska u inozemstvo kamo iseljavaju čitave obitelji. Lani tijekom školske godine ispisano je 39 učenika, čitava dva razreda školaraca su napustili Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Irskom Corku više učenika iz Stilja nego u samom selu

U irskom gradu Cork, primjerice, ima više učenika iz sela Stilja, nego u samom selu. U Corku ih, kako se doznaje, školu pohađa 11, dok je na Stiljima ostalo sedmero djece. Srednja škola „Tin Ujević“ u još goroj je situaciji od osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz opadanje broja učenika zbog demografskih razloga, ta škola svojim programima očito ne zadovoljava sve završene vrgoračke osmaše pa ih dio upisuje srednje škole u okolnim gradovima. Već prošle godine škola je prvi put pala ispod tri stotine učenika – na njih 298, a ove godine ih je još manje, svega 271. Od toga su 74 prvaša i to 22 ekonomista, 21 gimnazijalac, 20 kuhara, šest automehaničara i pet konobara.

Zanimljivo je da se u Vrgorcu već treću godinu za redom, nijedan učenik nije upisao za zanimanje mesar, iako mesna ondustrija Braća Pivac dodjeljuje stipendiju za srednjoškolce tog usmjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo