uvijek humanitarno

DES proslavio sedamdeseti rođendan: Na Gripama se održava humanitarna revijalna utakmica

Sedamdeset godina nije malo, a kada toliko godina slavi jedina od rijetkih proizvodnih radionica kako u Splitu, tako i u okolici, te ako ona još uz to zapošljava i preko 50 posto osoba s invaliditetom u sklopu zaštitne radionice, jedine takve vrte od Zagreba, Pule pa sve do Dubrovnika, onda je to veliki razlog za slavlje.

A DES je skromno proslavio ulazak u sedmo desetljeće i uz to humanitarno jer će se danas na Gripama u 18 sati održati Humanitarna revijalna utakmica između ekipe Ustanove DES vs. HNK HAJDUK- veterani, a sva prikupljena sredstva namijenjena su fondu “Za liječenje Ivana Višića”.

Proslava ovog rođendana za DES je u mnogočemu značajna. Osim što zapošljavaju preko 220 radnika, od kojih je više od pola osoba s invaliditetom, nakon godina teškog poslovanja i minusa, započeli su poslovati u pozitivi.

Uz pomoć Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, ali i grada Splita i županije nabavljaju novu opremu, proizvodnja raste, a pet proizvodnih odjela imaju i više nego dovoljno posla u izradi kutija, štampanju knjiga, plakata, promotivnog materijala, a tu je i usluga izrada zastava i šivanja radnih uniforma. Obnavlja se fasada, a nakon 40 godina čekanja dobili su i pravi lift.

“Prije sve zakonodavac je zamjenskim kvotama i rezerviranim natječajima je zaista otvorio vrata zaštitnim radionicama, ali u ovim okolnostima tržišta i djelatnosti koju mi radimo, mislim da trebamo biti zadovoljni. U financijskim izvještajima za proteklih devet mjeseci smo ostvarili porast prihoda u proizvodnji u iznosu od 27 posto, a troškovi su nam narasli za 5 do 7 posto. Znači govorimo o iznosu od 35 milijuna kuna ugovorenih poslova, što je i više nego pohvalno”, kaže ravnateljica DES-a Edita Maretić Dimlić.

U DES-u radnici sami priznaju kako uživaju u radu, a neki od njih ne žele niti uzimati godišnji odmor, što i jasno pokazuje koliko im posao znači.

“Dolazim iz Otoka i svakodnevno putujem na posao. Tu sam već 4 godine, a u sitotisku radim godinu i pol, prije sam bila u konfekciji. Šijemo printane zastave, banere i jako sam zadovoljna, slažem se dobro s kolegama, a posla ima. Specijalizirala sam se na zastavama Hajduka, norme nemamo, ali se trudimo napraviti što više”, kaže nam 37- godišnja Zdravka Tadić.

Vlado Kopitović je već pomalo legenda u sitotisku, ima 36 godina i radi u DES-u godinu i pol dana na poslovima pomoćnog radnika.

“Prije toga sam radio u ZOO hobiju, ali ovdje mi je dobro. Super mi je ovdje, a najdraže mi je raditi rokovnike sa šefom. Godišnji malo odgodim ako ima puno posla, a nije mi napet, draže mi je raditi nego stati kući. Ovdje mi je super. Puno mi znači što ovdje radim, zadovoljniji sam, imam redovnu plaću i sve 5”, kaže nam veselo Vlado ne skidajući osmijeh s lica.

Grad Split ima sustavni pristup prema Ustanovi DES, kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dodaje kako je trenutna financijska situacija stvorena zahvaljujući novoj ravnateljici koja je preokrenula gubitašku situaciju u pozitivnu.

“Osim što je obnovljena zgrada, a dugovi koje je DES imao praktički poništeni, moram reći da je grad zatekao dotaciju od 3 milijuna kuna koji su se isplaćivali DES-u, a s sljedećim proračunom namjeravamo dostići i 5 milijuna kuna.

To je jako mala stavka s obzirom na promet koje ovo uspješno poduzeće ostvaruje. Rad i županija mogu biti ponosni, jer vraćamo onima koji na tržištu rada nisu izjednačeni, dostojanstvo i mogućnost daljnjeg kvalitetnog života. Prekrasno je čuti da se ovdje sklapaju brakovi i da imamo i djecu iz tih brakova i to sve zahvaljujući DES-u koji je ponos ovog grada.”

Osim što grad Split većinu poslovanja prepušta DES-u, apelira i na druge tvrtke da se obarate ovoj Ustanovi za poslovnu suradnju.

“Uskoro će i naši komunalni redari hodati u savršeno napravljenim odorama napravljenima u DES-u. Vidjeli ste i da brojna trgovačka poduzeća koriste usluge DES-a koji sa svojim proizvodima zadovoljavaju kvalitetu koja je na tržištu i konkurentni su s time.”

Župan Blaženko Boban čestitao je obljetnicu kako svim zaposlenicima DES-a, tako i umirovljenicima koji su postavili temelje ove ustanove.

“Danas me posebno dotaklo kada ravnateljica kaže da im najteže padne da moraju ići na godišnji odmor i kada moraju spajati. Možete li potegnuti paralelu s takvim njihovim odnosom prema radu i onih ‘zdravih’ radnika koji rade na svom rasnom mjestu. Uistinu je to zadivljujuće, a i razlog zašto su rezultati ove Ustanove kakvi jesu. SDŽ ih subvencionira s tri milijuna kuna za njihove aktivnosti u segmentu proizvodnje. ali ono što je najvažnije je da i svaki turist iz naše županije odnese sa sobom pečat rada tih ljudi, kroz promotivne materijale. Mnoge županijske tvrtke, poput nastavnog zavoda i županijskih cesta posluju s DES-om.

Ne samo zato što je ovo zaštitna radionica, već zato što su njihovi proizvodi kvalitetni i što oni to rade na razini svih trgovačkih društava koji se bave ovom proizvodnjom. Ono što se dogovori isporuči se na vrijeme, a to je samo jedan razlog zašto su ponos grada Splita i županije”, kaže župan Boban.

Dodajmo kako će se u četvrtak, 28. studenog u splitskom HNK održati Svečano obilježavanje 70 godina Ustanove DES pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i Vlade Republike Hrvatske. Tada će se podijeliti i zahvalnice najzaslužnijim radnicima.

Komentiraj