s tematske sjednice o zdravstvu

“Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je posljednji branik privatizacije u Hrvatskoj”: Evo što je sve Petric rekao na Tematskoj sjednici o zdravstvu

Splitsko dalmtinska županija osigurat će dostupnost zdravstvene zaštite svakom stanovniku županije, jedan je od prijedloga koji su županijski vijećnici jednoglasno usvojili na današnjoj Tematskoj sjednici o zdravstvu.

Ujedno je usaglašeno da će županija provesti mjere poticanja ostanka liječnika i medicinskih sestara u lokalnoj sredini, a zalagat će se i za povećanje upisnih kvota studenata medicine, kao i upisnih kvota za medicinske sestre i tehničare. Županije će zajedno s lokalnim zajednicama stipendirati studente medicine, a potaknut će se i osnivanje turističkih ambulanti zajedno s ministarstvom turizma i turističkim zajednicama, kao i lokalnih zajednica. Pridržavat će se zakonskih odredbi o maksimalnom broju liječničkih timova zaposlenih pri Domu zdravlja.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije je posljednji branik privatizacije u RH, rekao je na početku svog izlaganja županijskim vijećnicima tijekom Tematske sjednice o stanju u zdravstvu, čelnik Doma zdravlja Dragomir Petric.

“Svi liječnici su plaćeni prema nekim koeficijentima i to je odluka Vlade RH. Prvi bih volio da svi liječnici imaju 30 tisuća kuna, ali na žalost Vlada je tako rekla, a vi sada napadate Dom zdravlja. Uspio sam neki dan zaustaviti ono što se često spominje, neugovaranje punktova dežurstava. Pa ljudi moji, Dom zdravlja ne smije ugovarati s koncesionarima punktove jer tako zakon kaže. U Zakonu stoji da HZZO ugovara s koncesionarima i s Domom zdravlja, mi po zakonu ne smijemo raditi tuđi posao. Kada je riječ o broju timova koji trebaju ostati, ja se slažem, hajdemo sve privatizirati, ali počevši od Slivna, Aržana, Visa pa onda dođimo do centra grada gdje nije problem, ostavite bar nešto. Pričate o financijskim izvješćima, a tko će platiti timove u Slivnu, Aržanu ili na Visu kad ostane samo pojedinac? Meni je prekrasno što se smatra da sam doprinijeo takvom nečemu”, poručuje Petric i dodaje kako je u radnoj skupini za izradu Zakona koji je na snagu stupio početkom ove godine bilo naznačeno i nasljeđivanje ordinacija, a ta odluka srećom nije prošla.

“Svugdje u Europi imate privatne ordinacije, koje su kupljene, a ne dobivene na poklon i prodane svojim nasljednicima. Ja sam zbog svojih stavova više puta bio na sudu vlastite komore, između ostalog kada sam izjavio da žene rađaju. To je bila uvredljiva izjava, pa sam ja time uništio zdravstvo”, cinično je rekao Petric i poručio vijećnicima da prvo saznaju podatke prije sipanja uvreda.

“Prije 23 godine u Zadru je odlučeno da se ide u privatizaciju jer nije bilo dovoljno novaca i kada danas pričamo da će privatni sektor sve riješiti u zdravstvu podsjećam vas da je 97. bilo 95 posto privatnih ordinacija. Tada je bilo naređeno ravnateljima da će se oni koji ne provedu privatizaciju kazniti i to je trajalo sve do 2011. godine. Tada je u prelasku sa zakupa i koncesije dana mogućnost izbora. Šta je to dobro donijelo ? Nakon 23 godine ja odgovorno tvrdim da nemate niti jedan dokaz da je privatna praksa napravila išta bolje.”

Pitanje je gdje je cijeli proces otišao krivo, kaže Petric i odgovara da se nikad ništa nije dovelo do kraja. Ističe kako dobro poznaje privatni sektor jer je u njemu bio 13 godina, ali i dalje ostaje činjenica da se preostalih 5 posto nikada nije privatiziralo, a tada bi sustav bio održavan.

“Nije se privatiziralo jer nije uveden sustav upravljanja privatnim ordinacijama, jer jedno je imati prava, a drugo imati obaveze. Dom zdravlja nad privatnicima nema nikave ingerencije, pa onda dolazite do podataka da se čeka u redu. Upravo zato se nije nikada otišlo tako daleko da se privatizira cijelo zdravstvo, jer tko bi u tom slučaju rješavao probleme kada se pojave. Bulj me optužuje da nisam doveo u Sinj pedijatra, ali meni zakon priječi da dovedem drugog lječnika u Sinj jer je riječ o privatnici, a ja nemam ovlasti nad njenom ordinacijom”, kaže Petric i ističe da neće biti zamjena za privatnike ni u Zagori ni na otocima.

Što se specijalizacija tiče, njihov plan i program je svake godine na stolu resornog ministra, kaže Petric, a broj odobrenih specijalizacija i onih financiranih nije jednak. Tek 20 posto specijalizacija je i financirano, Dom zdravlja i županija ih financiraju sami, a u mandatu Petrica poslano je u Zagreb 104 specijalizacije. U zgrade se isto ulaže, kaže glavni čovjek Doma zdravlja, obnavlja se radiologija, a radiologa nemamo. Do prije godinu dana nije bilo niti labaratorija, svi su bili privatni, a sada je Dom zdravlja obnovio 2 i pol laboratorija.

Još jednom je istaknuo kako je dvojni sustav između koncesionara i liječnika Doma zdravlja koji rade u istim prostorima onaj koji šteti cijelom sistemu.

“Ovaj dvojni sustav nigdje u svijetu ne postoji. Prije 5 godina prvi put smo napravili stimuliranje djelatnika, da dobije više onaj tko radi više. Bilo je uvrijeđenih jer nisu dobili nagradu”, kazao je Petric.

Komentiraj