Savjet za ratne veterane SDP-a

Eleonora Mandić: Prvi mandat za predsjednicu osvojili ste na krilima šatoraša

“Poštovana predsjednice, cijelo vrijeme svoje kampanje tvrdite kako ste i želite biti predsjednica svih Hrvata, ali nažalost, već na samom početku nas lažete”, poručuje predsjednica Savjeta za ratne veterane SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, Eleonora Mandić.

Naime, jučer je Split posjetio Ante Deur, posebni savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te održao sastanak s koordinacijom braniteljskih i stradalničkih udruga Grada Splita i SDŽ, koje plaća i financira HDZ. Ista ta koordinacija kaže: „Kolinda Grabar Kitarović je naš izbor.“

“Prvi mandat za predsjednicu Republike Hrvatske osvojili ste na krilima šatoraša i ljudi koji su plinskim bocama prijetili u srcu glavnoga grada Republike Hrvatske. U tom istom šatoru nisu bili ni svi Hrvati, a još manje svi ratni veterani proizašli iz Domovinskog rata.
Procjene kažu da je tamo bilo oko tridesetak posto branitelja. A što je s ostalih sedamdeset posto?
Ostalih sedamdeset posto su pošteni građani Republike Hrvatske koji svoje domoljublje nisu željeli naplaćivati kao plaćenici, ostalih sedamdeset posto je nakon rata nastavilo živjeti svoje civilne živote, ostalih sedamdeset posto nisu zanimale povlastice i privilegije koje su sredinom devedesetih godina bile nuđene braniteljima.
Najbolje je zapitati se zašto ste im vi i HDZ koji je tada bio na vlasti, a vi ste i tada bili dijelom te administracije nudili povlastice, dionice, velike mirovine?
Zato što ste se bojali i vi i oni koji su tada bili na vlasti. Bojali ste se do zuba naoružanih branitelja čija radna mjesta ste uništili i opljačkali u pretvorbi i privatizaciji dok smo mi ratovali.
Poštovana predsjednice, većina šutljivih i nečujnih branitelja otišla je u Domovinski rat da obrani svoju domovinu, da nakon rata u svojoj domovini može živjeti od svog rada, da naši roditelji od svoje mirovine mogu pristojno živjeti, da se naša djeca sretno i spokojno mogu školovati i raditi u istoj toj domovini za koju su njihove majke i očevi ginuli.
U zadnjih pet godina iz voljene Vam Republike Hrvatske, otišlo je najviše djece ratnih veterana. I da, s pravom se njihove majke i očevi pitaju: „… jesmo li se za takvu Hrvatsku borili?“.
Ne, poštovana predsjednice, ni moji suborci, a ni ja nismo se borili za takvu Hrvatsku, gdje naši roditelji nakon četrdeset godina radnog staža od svoje mirovine preživljavaju, a najviše su uplatili u mirovinski fond. I ne, nemojte nam govoriti da ste im dali mogućnost da rade četiri sata dnevno da bi popravili svoj kućni budžet.
Poštovana predsjednice, trebali smo svi mi ratni veterani raditi, kako nakon Domovinskog rata, tako i danas, ali ne, vi ste mlade ljude u naponu snage slali u mirovine uz ogromne privilegije, a danas mi pričate o nekom zajedništvu i tome kako ćete baš vi biti predsjednica svih Hrvata.
Hrvatski domovinski obrambeni rat je kamen temeljac ove države, ali vama to nije svetinja, zbog podjela na vaše i njihove branitelje.
Vratili ste Hrvatsku Vojsku u Vukovar, Varaždin, Pulu, Ploče kažete zbog ozbiljnosti samostalne države Hrvatske, bez mogućnosti svrstavanja u nekakav region, koliko god neki za njim žudjeli. Poštovana predsjednice, upravo vi ste Vučiča ugostili u Hrvatskoj, a da niste riješili ništa vezano za naše najmilije koji se još vode kao nestali. Stvarno ne razumijem tu militarizaciju Hrvatske kao članice NATA i Europske unije.
Savjet za ratne veterane SDP SDŽ ne podržava vaše politike spram branitelja. Zato što niste ništa poduzeli u svom mandatu:
– da učinkovito riješite problematiku nestalih osoba
– prekinete ostvarivanje novih statusa hrvatskih branitelja 30 godina nakon rata
– da registar hrvatskih branitelja ostane dostupan javnosti sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka
– da status ratnih veterana HVO regulirate međudržavnim ugovorima
– da sveobuhvatno skrbite o ratnim veteranima putem veteranskih centara.
Zato pozivam sve ratne veterane da u nedjelju 05. siječnja 2020. izađu na izbore i zaokruže na listi broj 1. Zorana Milanovića zato što je normalno da su ratovi gotovi i zato što je on tu da nam služi, a ne da nas dijeli”, stoji u priopćenju Savjeta za ratne veterane SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, kojeg potpisuje njegova predsjednica, Eleonora Mandić.

 

Komentiraj