sjednica županijske skupštine

Gdje je zapelo s Lećevicom? Pametno: “Što prije treba zainteresirati investitore za otkup otpada”

Što prije treba zainteresirati investitore za otkup otpada. Upravo to je prijedlog stranke Pametno iznijet tijekom aktualnog sata županijske skupštine.

Uskoro bi izgradnjom Centra u Lećevici trebali imati velike količine sortiranog otpada, plastike, metala, papira i stakla, pa se logično postavlja pitanje je li se započelo nešto raditi da bi se privukle industrije koje se bave ovim sirovinama ili da se one ponude na Europskom tržištu..

“Kojom taktikom privlačite investitore i koje subjekte se kontaktirali u tom pogledu, jer nam se pruža prilika da veliku količinu sirovine iz otpada iskoristimo kao potencijalni je mamac za nova zapošljavanje, te da nam najavljeno odvojeno prikupljanje otpada ne bude samo teret u poskupljenju usluge , već izvor novih radnih mjesta,” kaže Ante Renić kojeg je ujedno interesiralo i tko će preuzeti na sebe obavezu plaćanje penala zbog kašnjenja izgradnje Regionalnog centara čistog okoliša u Lećevici.

Renić upozorava kako je župan Blaženko Boban još u veljači najavio kako će gradnja započeti još ovog ljeta, ali to se nije dogodilo, pa je izvjesno plaćanje penala.

“Penali neće biti zanemarivi kako kaže i sam ministar Čorić, a građanima treba jasno reći tko je kriv za ono što će oni sigurno platiti. Zato tražim da nam imenom i prezimenom kažete tko to nije poduzeo sve što je trebao kako bi cijeli sustav profunkcionirao. Nemojte samo reći da je jedini krivac MOST-ov ministar Dobrović.”

Dožupan Ante Šošić podsjetio ga je na Zakon o održivom otpadu gdje se točno zna što je čija obaveza.

“Ovakvo pitanje o primarnoj selekciji i odvajanju reciklata ne možete postaviti županu već gradonačelnicima. To je pitanje koje možete kontekstualno postaviti , međutim precizno ga ne možete postaviti njemu. Integralni sustav gospodarenja otpadom je sastavljen od izgradnje zelenih otoka odvojenog prikupljanja otpada reciklažnih dvorišta , pretovarne stanice i Centra čistog okoliša. Bez jednog od tih elemenata sustav ne može funkcionirati jer bi se pojavio problem s gorivom iz otpada, ali i s otkupom. Primarna selekcija u nadležnosti je lokalnih zajednica”, kaže dožupan.

Treba se raditi na ovom pitanju jasan je Šošić, bez otkupa nema kvalitetnog sustava, ali pitanje je za lokalne zajednice, a ne za župana. A da bi mogli razgovarati o penalizacija zbog kašnjenja izgradnje centra u Lećevici prvo treba ostvariti sve ciljeve pa tek onda moći o tome razgovarati.

“Ne ide to tako da vam se na određeni datum izda rješenje i da se nakon toga moraju plaćati penali. Prvo se kreče s monitoringom, pa mjere kojima se utvrđuje da ste postigli zacrtane ciljeve, koje su predviđene direktivama, ali i pristupnim ugovorom. Nakon toga se može razgovarati o potencijalnoj penalizaciji. Postavimo stvari na prave osnove , a onda ćemo moći razgovarati”, odgovorio je Šošić.

Centar bi se trebao početi graditi u idućoj godini, prvo će se započeti s realizacijom infrastrukture i HEP-ove trafostanice, za izgradnju pristupne ceste podnesen je zahtjev županije da se ona prekvalificira u državnu cestu kako bi se izbjeglo dio troškova. Dio natječaja za izgradnju Centra je objavljen, ali za izvođenje radova nije. Naime, Šošić kaže kako se čeka finalna potvrda Studije izvodljivosti koja je u završnoj verziji. Očekuje se kako bi ovaj dio trebao biti brzo gotov nakon čega slijedi natječaj, ali o rokovima dožupan nije želio govoriti.

“Već odavno je bilo vrijeme da se razmišlja o gospodarenju otpadom, a najgore će biti ako o toj temi budemo razgovarali kada budemo imali brda otpada u Lećevici i raspravljati jer nam to skupo odvoziti. Već sada bi raznim mjerama trebalo početi privlačiti industriju, da njima bude zanimljivo doći u neku zonu, kao što je Kaštelanska zagora . O tome je trebalo razmišljati prije pet godina i sada je kasno, ali se treba što prije krenuti”, kaže Renić

Komentiraj