devastacija obale

Građani masovno prijavljuju koncesionare, Županija poručuje: “Neće biti nikakve tolerancije prema onima koji krše zakon”

Pomorsko dobro i koncesije na njemu bile su danas glavna tema danas održane konferencije na Pomorskom fakultetu u Splitu pod nazivom Održivo upravljanje pomorskim dobrom, a u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Pomorskog fakulteta u Splitu.

Pozvani su svi koncesionari na području županije kako bi se partnerski dogovorili oko buduće suradnje.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji određeno je tek 13 posto pomorskog dobra na kojem se legalno izdaju koncesije i koncesijska odobrenja, dok se sve ostalo koristi van zakona i zato imamo situaciju devastacije obale.

Primjer toga vidjeli smo i u uvali Borak u Marušićima, nedaleko od Omiša. Podsjetimo, talijanski državljanin Giuseppe Sparta prije mjesec ili dva zaključao je uvalu Borak, nakon što je prisvojio i zagradio dva stara puta kojima su se Marušićani oduvijek spuštali do Borka. Sada ga čeka izvlaštenje, ali da je situacija na pomorskom dobru rješenja građani ne bi mogli uzimati stvari u svoje ruke.

Dodajmo i kako je jedan od primjera lošeg upravljanja bila Vruja gdje je nakon 20 godina koncesionaru oduzeta koncesija.

Županija želi veće ovlasti

Svjesni su toga i u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja od resornog ministarstva traži da se ovlasti za određivanje pomorskog dobra prebace u ruke županija.

“Na tom poslu određivanja pomorskog dobra za svih sedam županija radi samo jedna osoba, a to nije primjereno. Zato smo uputili dopis resornom ministarstvu da je potrebno na tom poslu zaposliti više osoba ili spuštanje nadležnosti na razinu županije. Iskreno se nadam da će se ostvariti ova druga varijanta”, kaže župan Blaženko Boban i dodaje kako ujedno postoji i problem oko koncesijskih odobrenja koja izdaju lokalne zajednice.

“Lokalne zajednice nisu uvijek najkompetentnije u stručnom smislu, pa i u edukativnom smislu. Zato ćemo im maksimalno pomoći bez da se uplićemo u to na koji način će oni i na koji će način upravljati pomorskim dobrom.”

Dodajmo kako je na niz lokacija u proteklih tjedan dana na teren je izašla inspekcija, od Krvavice i Firula do Okruga.

“Prošli tjedan se izašlo na teren s inspekcijskim nadzorima pogotovo na ovom dijelu obale na kojem se Pomorsko dobro koristi bez pravne osnove. Cilj nam je održivo upravljati Pomorskim dobrom da koncesije postanu brend, a ne da budu obavijene velom tajne kao što je bilo do sada. Poruka je svim koncesionarima koji ne žele surađivati i koji krše zakon da prema njima neće biti nikakve tolerancije. Primjer je i Vruja gdje je koncesija oduzeta nakon što je koncesionaru oduzeta koncesija nakon niza upozorenja da sukladno zakonu prilagodi svoju koncesiju. On to nije učinio i koncesija mu je oduzeta, ali nije on jedini i bit će ih još više u budućnosti. Većina koncesionara surađuje, ali postoje problemi jer Zakon o koncesijama nije usklađen sa zakonom o pomorskom dobru. Očekuje se do kraja ove godine da se usvoji novi Zakon, a čim on izađe većina će se stvari uspjeti riješiti”, kaže županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Za kazne onima koji koriste Pomorsko dobro bez pravne osnove zadužena je Carinska uprava, a od početka ove godine Lučka kapetanija, Ministarstvo mora i ostale inspekcije dobile su pravo pečaćenja objekata na pomorskom dobru. Skidanje pečata je kazneno djelo, a svi poslovni računi se blokiraju.

Tako su djelatnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u ponedjeljak popodne zapečatili su uredske prostore i prostorije restorana u ilegalnoj marini Krvavica na makarskom primorju. Time se, naime, nakon punih 12 godina stalo na kraj korištenju pomorskog dobra bez pravne osnove. Ova praksa se već aktivno koristi i to je jedan boljih načina kažnjavanja, kaže Čogelja.

70 prijava u tri mjeseca

Splitsko-dalmatinska županija prva je regionalna uprava koja svojim građanima na jednom mjestu, dostupno jednim klikom, daje uvid u online digitalni registar svih koncesija i koncesijskih odobrenja.

Na web stranici pomorskodobro.dalmacija.hr imate digitalni pretraživač 1418 mikrolokacija i koncesija koje daje Županija, te koncesijskih odobrenja koje daju općine i gradovi, a svaka devastacija može se odmah prijaviti. Do sada je na adresu stiglo oko 70 prijava u posljednja tri mjeseca.

“To je više nego što je dolazilo posljednjih godina, jer građani nisu znali kome se obratiti, a sada im je jednostavnije, te ujedno znaju i što mogu, a što ne prijavljivati”, kaže Čogelja, a župan Blaženko Boban dodaje kako se jako puno toga promijenilo i stvari se ipak dovode u red.

“Sve ću svesti na dvije stvari, transparentnost i edukacija, jer smo jako neugodno ostali iznenađeni kada smo vidjeli da puno ljudi, čak i koncesionara koji ne razlikuju koncesiju od koncesijskog odobrenja”, kaže splitsko-dalmatinski župan.

Koncesionari kažu kako i oni imaju problema, posebno u dijelu zapošljavanja.

“Poteškoće postoje jer zakoni nisu usklađeni, a problem se javlja i s radnom snagom. Naime, po zakonu o pomorskom dobru i koncesijama moramo na plažama imati spasilačku službu. Naša plaža ima uz to i plavu zastavu koja zahtjeva spasilačku službu, a spasioca nema. Drugi problem je funkcioniranje i održavanje plaža, a tu se najviše vidi nesuglasje zakona”, kaže Ivica Tafra koncesionar na plaži u Stobreču.

Kaže kako nema problema s lokalnim stanovnicima i ležaljkama na plaži jer one zauzimaju tek sedam posto koncesije na tom prostoru.

Komentiraj