HDZ gubi svoju najjaču utvrdu, u Zagori doživjeli strmoglavi pad: Plenkovićeva suradnica najveća je žrtva izbora

Dalmatinska Zagora, povijesna HDZ-ova utvrda. U mjestima u kojima su, kao od šale, osvajali 90% glasova, sada se dogodilo razočaranje.

Ovdje HDZ više nije što je nekada bio.

U Prgometu su tako primjerice jučer osvojili 48 posto. Daleko od stare slave i 70 posto na prošlim EU izborima. Malim brojem glasova izenađene su i mještanke Boja i Anđa, koje su, govore bile uvjereni da će HDZ dobiti više glasova, pišu Vijesti.hr.

Još više se HDZ strmoglavio u Lovreću s 85% na prošlim parlamentarim na skromnih 42%. U Podbablju kod Imotskog sa 77%, na 34%. U Zmijavcima kod Imotskog HDZ-u je vjerno bilo 83% glasača, a sada samo 38%.

Posvuda u Zagori glasovalo se po istom principu: malo glasova Neovisnima, malo Suverenistima, a malo MOSTu.

Nezadovoljan je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Rezultat je ispod onoga sto smo očekivali. Razgovarat ćemo o tome”.

Najveća žrtva HDZ-ovih rezultata je Sunčana Glavak. Bivša Plenkovićeva glasnogovornica bila je peta na listi. A onda je HDZ s pet pao na četiti mandata.
Imala je 9 i pol tisuća prefencijalnih glasova, a u Bruxelles ipak ne ide.

Iako je malo falilo da zasjedne u fotelju europskog parlamenta, razočarenja, govori, nema. A falilo je jer su glasovi HDZ-a pobjegli Ruži Tomašić, Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću i Marijani Petir. Kad se njihovi glasovi zbroje desnica je sinoć osvojila 17,29% glasova.

Za HDZ ovaj put nije odradila dijaspora. Iako su osvojili mršavu većinu, točnije 51%, iseljenici su otišli malo desnije. Zaokruživali su mahom suvereniste i neovisne koji su zajedno dobili 20%.

“To je priprema i ono što sam rekla premijeru Plenkoviću, ako ga se uopće još uvijek treba tako zvati, da će Boga moliti da nas nema. To je sve što ću reći”, rekla je Bruna Esih.

Komentiraj