"ljudski nemar"

HGSS 12 sati pretraživao Biokovo jer se netko “zaigrao” krivom spravicom

HGSS stanica Makarska objavila je na svom Facebook profilu da su jučer pokrenuli opsežnu potragu koja je trajala 12 sati i u kojoj su sudjelovali spašavatelji iz Makarske i Splita, a uključio se i HAKOM da bi se na kraju pokazalo da se radilo o ljudskom nemaru i da potraga uopće nije bila potrebna.

Facebook status HGSS-a stanice Makarska prenosimo u cijelosti:

“Lažni ili neopravdani pozivi u pomoć, nekoga mogu stajati života, trošiti vrijeme i ljudske resurse. Dok jedni to shvaćaju kao igru i zabavu, mi u HGSS-u svaki poziv u pomoć shvaćamo jako ozbiljno i pristupamo profesionalno i temeljito.

Kada spravica poput ove na slici, dođe u krive ruke, na noge digne nekoliko službi poput Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, Centar 112, Kontrolu zračne plovidbe, policiju i Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Naime, HGSS Stanica Makarska zaprima poziv od centra 112 kako se na predjelu iznad Kotišine u Makarskoj, odašilja signal poziva u pomoć, SOS. U jutarnjim satima prva ekipa koju čine pripadnici Stanice Makarska, izlazi na teren.

Nakon izvida dronom, dio članova kreće u potragu po planinarskim stazama. U popodnevnim satima, pridružuje se i tim spašavatelja iz Stanice Split.

Kako se radi o uređaju koji emitira radio valove, u pomoć je pozvana i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, HAKOM. Uz njihovu pomoć, uređaj je brzo lociran, te se ustanovilo kako se radi u ljudskom nemaru. Nakon skoro 12 sati, potraga je završila.

Zahvaljujemo se svim sudionicima potrage”, stoji u objavi makarskog HGSS-a.

Komentiraj