besplatan ulaz

Hrvatski brodograditelji predstavljaju svoja plovila, bit će svega osim velikih luksuznih jahti

Veliki broj malih, domaćih brodograditelja okupit će se idući tjedan na istočnom dijelu Marine Kaštela gdje će se održati 11. po redu Hrvatski dani male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija.

Za sve posjetitelje ulaz na obje manifestacije bit će besplatan, a svoje vrata će otvoriti u idući četvrtak u 13 sati.

“Javnost nas od samih početaka uspoređuje s nautičkim sajmovima iako smo mi sasvim drugačije koncipiran događaj. Počevši od besplatnog ulaza za posjetitelje, do načina prezentacije plovila, opreme i turističke ponude, sve je usmjereno ka tome da se razvijamo kao manifestacija doživljaja i privlačno mjesto posjeta za cijelu obitelj. Ova nova lokacija održavanja tom će cilju svakako doprinijeti”, rekao je na samom početku predsjednik Udruge DHMB Damir Skelin, te dodao kako će brojne kaštelanske humanitarne i druge udruge predstaviti svoj rad za trajanja ovih manifestacija, a DVD Kaštel Gomilica će svoj doprinos dati i na samom otvaranju pokaznom vježbom na moru GOMILICA 2019.

Prema riječima koordinatora ovog projekta i jednog od osnivača, Branimira Matijace, odličan odaziv hrvatskih brodograditelja ni ove godine nije izostao, a još više raduje što su i strani brodograditelji, kojima je po prvi put omogućeno izlaganje, objeručke tu mogućnost prihvatili.

Posjetitelji koji pohode ovaj događaj će po prvi put na njemu moći vidjeti brendove kao što su Marinello boats, Galeon Yachts, Beneteau Seascape, Vali i Salmeri plovila i drugi, a moći će pogledati i najveći hrvatski komercijalni gumenjak GREAT WHITE.

“Hrvatski dani male brodogradnje su i nadalje centralno mjesto za predstavljanje novih plovila izašlih iz domaćih škverova, te nautičke opreme, ali je činjenica kako je era električnih prometala u vodi i na suhom stigla, a to će biti vidljivo po širokoj ponudi svega što je pokretano električnom energijom!”

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović je istakao kako je dolazak dvije ovakve manifestacije u grad Kaštela, još jedna potvrda kako se Kaštela kao destinacija sve više prepoznaju i razvijaju, kako u nautičkom, tako i u turističkom smislu.

“Prvih godina smo se bavili spašavanjem hrvatske male brodogradnje, a danas svi zajedno, a u to uključujem i predstavnike medija, kroz ponudu turističkih atrakcija doprinosimo podizanju kvalitete ponude u turizmu, ne zaboravljajući da su plovila koja nastaju u hrvatskim škverovima važan dio te ponude”, rekao je dopredsjednik DHMB Tomi Božiković.

“Prošle smo godine jasno isticali kako smo dosegli smo svoj maksimum koji je limitiran ukupno dostupnim prostorom. Sajam turističkih atrakcija koji stalno raste glavni je ‘krivac’ za to, a otvaranje prostora za izlaganje stranim plovilima promjene je učinila nužnim. Ipak, odlučili smo postaviti granicu i ne prihvaćati izlaganje velikih luksuznih jahti, već samo jedrilica, motornjaka i gumenjaka, koji su predmet interesa, stvarnih mogućnosti i potreba hrvatskog čovjeka, koji svoj život i svakodnevne potrebe vezuje uz naše more i otoke. Stoga je i logičan ovogodišnji slogan ‘PO MJERI ČOVIKA’. Iako Hrvatska u segmentu turističkih atrakcija još uvijek ne nudi puno, sigurni smo kako će u ovogodišnjoj ponudi svatko pronaći sve potrebno za kayaking, trekking, SUP paddling, biciklizam, kite-surfing i ostale aktivnosti na moru i u prirodi, do opreme za adrenalinske i vodene sportove, te plažne sadržaje”, istaknuo je Božiković.

Komentiraj