evo koliko iznosi

Predložen proračun za sljedeću godinu, oporba: “Proračuni su bojler pun kamenca”

Proračun Splitsko-dalmatinske županije za iduću godinu iznosi milijardu i sedamsto milijuna kuna, a znatno povećanje ostvareno je zbog pripajanja županijama Ureda državne uprave kojom će županije preuzeti oko 200 različitih poslova iz društvenih djelatnosti, imovinskopravnih odnosa i poslova opće uprave. Realno povećanje proračuna je oko 30 milijuna kuna, bez decentraliziranih sredstava.

MOST-ov Miro Bulj je odmah na početku županijske skupštine zatražio je da se 19 točaka proračuna povuče s dnevnog reda, kao i odluka o pripajanju ureda Državne uprave županiji, jer dodaje neozbiljno je na ovaj način razgovarati o ovoj temi. Podršku je dobio i od SDP-a, ali ne i od HDZ-ove većine pa je zahtjev odbačen.

Bulj je najavio kako će MOST-ovi zastupnici napuštati dvoranu pri izglasavanju svih točaka proračuna , jer smatraju kako je pripajanje ureda Državne uprave županijama nepotrebno.

“Proračun kao i do sada govori da su županije viška, te da su protočni bojler pun kamenca i zato mu nećemo dati svoj glas. Zbog ovakvih proračuna i županije danas imamo demografski slom, a samo od kada je osnovana županija 100 tisuća ljudi otišlo je iz Dalmatinske zagore. Mi ne možemo podržati ovu tvorevinu kojoj je jedina svrha uhljebljivanje i opstanak HDZ-a u SDŽ.”, kaže Bulj i dodaje kako u proračunu nema niti jednog projekta značajnog za županiju.

“Davao sam amandmane u Saboru, a obećani projekti sa sjednice Vlade koja je održana u Splitu niti jedan nije u realizaciji. Sada još pripajamo i ured Državne uprave županiji, a jedini projekt koji je za trenutnu vlast bitan je nadogradnja zgrade županije za nove zaposlene. Navodnjavanje naših polja, brze ceste , spojevi Vučevica, spoj Sinja, apsolutno im nisu bitni niti su u ovom proračunu”, kaže Bulj.

SDP također neće dati podršku proračunu, a ujedno će zatražiti i preispitivanje ispravnosti ovakvog usvajanja.

“Proračun za iduću godinu je sramota ovakav kakav jeste. Samo je jedna činjenica, ukupni proračun raste 670 milijuna kuna, od čega je samo na stavci za zaposlene 720 milijuna kuna. Ovo je još jedan dokaz da županija postoji zbog zaposlenika, a ne zbog toga da i se rješavali problemi građana”, kaže Mate Martinić predsjednik kluba županijskih vijećnika SDP-a.

Povećanja u proračunu nastalo je zbog pripajanja ureda Državne uprave i toga što se sada plaće prebacuju s državnog na županijski proračun, objašnjava župan Blaženko Boban.

“Naš konsolidirani proračun ove godine iznosi milijardu sedamsto sedamdeset milijuna kuna i to je to povećanje od 700 milijuna kuna vezano za zaposlenike. Naime, temeljem zakona novog zakona o decentraliziranim sredstvima, sve ono što su profesori i nastavnici odbijali s nivoa državi, prelazi preko županijskog proračuna.

Proračun je i ove godine razvojan, gotovo 350 milijuna kuna će se realizirati kroz projekte u idućoj godini, a krećemo i Lećevicom, za što imamo zaduženja od 70 milijuna kuna. S druge strane nastavljamo i s projektom “Tu je moj dom”, a u proračunu su vidljiva i sredstva za Županijsku upravu za ceste, za Lučku upravu, te je izuzetno veliki broj projekata vezano za luke u Omišu, Kaštelima, Sućuraju, a tu su i brojne prometnice pogotovo u ruralnom dijelu županije. Kroz proračun se može vidjeti preko 570 milijuna kuna, što vlastitih , a što decentraliziranih koji idu preko naših ustanova”, kaže župan Blaženko Boban

Najveće povećanje osjetit će se u izdvajanju u socijali, dodaje župan, ali i zbog izmjena zakonskog okvira veća su ulaganja u školski i predškolski odgoj.

Komentiraj