Boban vs. Boban

Je li otkupljeno zemljište za Lećevicu? Ovisi gdje gledate

Je li riješen kompletni otkup zemljišta za Lećevicu jedno je od onih pitanja na koje na različitim mjestima možete naći različite odgovore.

U izvješću o radu župana za razdoblje od srpnja do prosinca 2018. Blaženka Bobana stoji kako još uvijek 15 hektara zemljišta nije u županijskim rukama, a isto takav navod može se naći i u izvješću privremene ravnateljice Regionalni centar čistog okoliša Vlatke Lucijanić Justić.

Međutim, župan danas tijekom predstavljanja izvješća o svom radu tvrdi da je cjelokupno zemljište otkupljeno. Župan kaže izvješće je napisano ranije, a ugovor o rješavanju zemljišta potpisan je prije 15 dana.

“Ugovor o financiranju Lećevice težak 322,5 milijuna kuna danas će biti jedna od točaka dnevnog reda. Što se tiče javnost i natpisa da nije riješeno zemljište, imamo ugovor o darovanju na 18.119 metara kvadratnih potpisan od RH s ministrom Goranom Marićem i sa mnom kao županom prije otprilike mjesec dana. Ostalo je još nešto privatnog zemljišta koje će se riješiti temeljem današnje točke o dokapitalizaciji centra. Nadam se da zacrtanom dinamikom idemo dalje”, kazao je župan koji se u svom izvješću pohvalio da je naša županija među prvima u Hrvatskoj organizirala kupnju knjiga za sve osnovce i srednjoškolce, ali i da je važan naglasak stavio na demografsku obnovu.

Tako je istaknuo i pokretanje rada vrtića u popodnevnoj smjeni.

“Drago mi je da smo prvi u Hrvatskoj to pokrenuli, poslije je ministarstvo to preuzelo na državnom nivou i nas rasteretilo financijskih obveza”, poručio je župan, ističući kako je poseban naglasak rada stavljen na zaustavljanje iseljavanja iz Dalmatinske zagore koje je u posljednje vrijeme izraženo, koliko van Hrvatske, toliko u urbane sredine.

“Ukupna brojka u županije nije loša kao u drugim županijama, a razlog je činjenica da to kompenziraju općine poput Kaštela, Solin, Podstrane, Omiša. Zbog toga smo pripremali program ‘To je tvoj dom’ koji je naišao na pozitivne kritike struke. Profesor Korado Korlević je naveo našu Županiju kao primjer odnosa sa školama i fakultetima kroz cjelovit ICT program koji radimo. U gospodarstvu imao kreditnu liniju od dva posto kamata. Krajnji korisnik može dignuti kredit u jednoj od devet banaka s niskom kamatom. Donijeli smo niz mjera u gospodarstvu poput programa poticanja poduzetničkih zona i kompetencija, mjera za stočarstvo, potpore za sadnice i slično. O prometnoj infrastrukturi neću posebno govoriti, ali smo uspjeli dogovoriti dinamiku vezano za tunel Kozjak i pristupne prometnice. Imamo redovne sastanke svih subjekata na mjesečnoj razini”, pohvalio se župan.

Ipak, opozicija je imala brojne primjedbe na rad župana posebno u segmentu zdravstva gdje su se u posljednjih nekoliko godina pokazali najveći problemi. Nedostatak pedijatara, liječnika opće prakse, ginekologa, sve su to problemi s kojima se suočava županija.

“Ne umišljamo niti ja niti stručne službe da možemo riješiti sve probleme nagomilane od strane prethodnih župana koji su nastali i zbog objektivnih, ali i subjektivnih razloga. Probleme u zdravstvu ne možemo riješiti koliko god mi optuživali i ovoga i onoga, ali još jednom ponavljam podatak da je u posljednje četiri godine raspisano specijalizacija koliko je sada raspisano u svega tri mjeseca. Taj problem ne može se riješiti preko noći. Sada je trebalo sazreti onih 70 specijalizacija od 2010. do 2014. godine, ali to je obaveza resornog ministarstva kao i ravnatelja Doma zdravlja. Jer resorno ministarstvo tek sada je raspisalo 75 specijalizacija. Tu imamo problema i imat ćemo ih još neko vrijeme”, objašnjava Boban, ali ističe kako se problemu pokušalo doskočiti uvozom liječnika.

“Ovo moram reći radi svih nas i stanja svijesti kod nekih zdravstvenih djelatnika. Ima liječnika, ali ne žele raditi u malim mjestima, ne žele u Sućuraj, gdje se daje stan, plaća i 50 tisuća kuna godišnje bonusa. To su neke objektivne okolnosti koje ne možemo umišljati da politika može riješiti. Iz Bosne smo u Makarsku doveli pedijatricu, u Trogir je došao radiolog, mučimo se i radimo što možemo.”

Ante Renić iz stranke Pametno primijetio je da je dio besplatnih knjiga došao u ruke onih koji ih nisu ni trebali, te da su to bile populističke mjere, a župan odgovara kako u tome nema populizma.

“Županija ide aktivno prema građanima, a jedan od primjera je program ‘Tu je moj dom’, on će se direktno dirati Ante, Jure, Stipe, luce, Ivana, neće imati posrednika preko lokalne zajednice. I zbog toga ipak morate priznati da smo postali proaktivniji, ali vjerujem da bi trebali još”, kaže župan i priznaje kako su sredstva mala, ali računa da će se rebalansom proračuna povećati za bar još dva milijuna kuna. Tako planira se povratak najmanje 80 obitelji godišnje u Zagoru i na otoke, a oko njih 300 u sljedeće tri godine, što bi trebao biti začetak nekog novog smjera.

Skupljeni potpisi za dvije sjednice

Sakupljeno je dovoljno potpisa za održavanje dvije tematske sjednice Županijske skupštine.

Sedamnaest vijećnika opozicije potpisalo je prijedlog za raspravu o Lećevici koje je inicirao SDP, a 18 za raspravu na temu zdravstva koju je inicirao MOST-ov Miro Bulj. U roku od 30 dana po Statutu obje sjednice bi trebale biti održane.

“Temeljem katastrofalnog stanja usluga u zdravstvu zatražio sam od svojih kolega i ostalih opozicijskih vijećnika županijske skupštine potpise. Očekujemo da nam ova sjednica pokaže pravo stanje zdravstvenih usluga poglavito na području Dalmatinske zagore, a sada i otoka, gdje nema više pedijatara, nema radiologa. Pozivamo se na demografske mjere i na ostanak i rađanje, a nema tko djecu pregledati”, poručio je Bulj, koji je tijekom današnjeg aktualca posebno prozvao Dragomira Petrica ravnatelja županijskog Doma zdravlja.

“Grobar Doma zdravlja, da tako sam ga nazvao jer upravo ovo na što se on poziva, da nemamo dovoljno liječnika, razlog je neraspisivanje specijalizacija posljednjih deset godina. Župan kaže da nije kriv jer nije bilo u njegovom mandatu, ali je smijenio Upravni odbor koji je Petrica zadržao na njegovoj funkciji. Jasno je da mu se tako daje potpora”, kaže Bulj.

Na pitanje da li je upoznat s podatkom da resorno ministarstvo nije htjelo raspisati specijalizacije odgovara: “Na zahtjev Domova zdravlja i bilo je novca iz decentraliziranih sredstava. Ako su oni toliko dobri s centralnom vlasti i ako su predvidjeli da je u Cetinskoj krajini potrebno imati četiri pedijatra, a imali smo samo dva, a ova dva će u penziju, i ako su znali da nemamo radiologa, trebali su se izboriti za specijalizacije i trebali su plaćati specijalizacije temeljem ugovora. Upravo zato što je liječnike platila Županija zadržalo bi ih se ovdje i ne bi imali danas ovakvih problema”, jasan je Bulj.

Komentiraj