u kaštel starome

Kaštelanska Hitna vratila se u obnovljene prostorije

U Kaštel Starom obnovljena je Ispostava hitne medicine Kaštel Stari, za čije je građevinske radove, projektnu dokumentaciju i opremanje ukupno utrošeno 1.025.000 kn.

Kaštelanskoj Hitnoj službi pripada prostor od 17 kilometara, više od 40 tisuća stanovnika, tu su i hitni pacijenti iz Zračne luke, marine Berket, uz nekoliko staračkih domova, a tu je i Kaštelanska zagora gdje je posljednja kuća udaljena čak 55 minuta brze vožnje od ambulante, pa jednom timu koji je tu stalno zaposlen posao nije nimalo lak.

“13 godina radim u Hitnoj službi ovdje u Kaštelima, prije toga 14 godina na terenu. Oduvijek sam bila na terenu, oduvijek u hitnoj službi, a bila sam i u domovinskom ratu. Zavoljela sam ovo mjesto iako ovdje ne živim. Jako se puno trudimo biti pacijentima na usluzi. Možda oni to uvijek ne prepoznaju, neki puta se i ljute na nas, a problem je da nas ljudi zaglušuju nehitnim intervencijama i onda ako se dogodi neka hitna situacija, gdje je u pitanju ljudski život, onda nam to oduzme vremena. Ipak dajemo maksimum od sebe, imamo vrhunsku opremu i vrhunski opremljena vozila zahvaljujući županiji i ravnatelju”, kaže Brankica Božinović Vranić, voditeljica kaštelanske Ispostave, a na pitanje što bi im u ovom trenutku bilo najpotrebnije za normalan rad odgovara:

“Primarno bi bilo odraditi dežurstva tijekom vikenda i blagdanima kako treba i poštivati radno vrijeme. Ne možemo se uvijek ljutiti na naše pacijente koji tada dolaze u naše prostore, jer njima kada je hitno nemaju se gdje javiti, a zato bi trebala biti puno bolje organizirana dežurstva.”

Kaštela su obnovom ove Ispostave dobila jedan mini zdravstveni centar rekao je župan Blaženko Boban.

“Moram zahvaliti Gradu Kaštela jer su ovih deset mjeseci, koliko je trajala obnova, nama osigurali alternativni prostor. Hvala im i što ljeti sufinanciraju jedan dodatni medicinski tim. Čuo sam podatak da su vozila prosječne starosti dvije godine, čime sam zadovoljan i sretan”, rekao je župan Boban.

Prema mreži hitne medicine, u Kaštelima je stalno smješten jedan tim hitne medicinske pomoći te dva tima sanitetskog prijevoza.

“Što se tiče daljnjih poboljšanja uvjeta mi se nadamo se da ovo nije konačan broj. Obzirom da sam domoljub, nadam se da će Kaštela sve više rasti, a sada trenutno imaju 40.000 stanovnika prema podacima Zavoda za statistiku iz 2015. godine, a nadamo se da je to tek privremeno i da će se povećati i da ćemo morati dodavati timove u gradu Kaštela. U tom slučaju će nam ovaj objekt biti i premalen, ali o tome ćemo razmišljati naknadno kada se dogodi”, rekao je ravnatelj Županijskog zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić i dodao kako ovaj jedan stacioniran tim u Kaštelima obavi nešto više od 8.000 pregleda pacijenata u ambulanti godišnje te više od 2.500 intervencija tijekom godine. Prosječno ima 25 pacijenata dnevno u ambulanti te 8 intervencija na terenu, a istovremeno dva sanitetska tima obave oko 5000 prijevoza.

Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela, rekao je da dok se renovirao ovaj prostor, ustupili su drugi hitnoj pomoći te da zadnje dvije godine sufinanciraju dodatni tim hitne pomoći i tim putem će nastaviti.

Komentiraj