gradi se i aneks

Klesarska škola u Pučišćima “krivac” je za ovogodišnji vijenac na Gastro adventu: U školi se kamen obrađuje i ručno, i to alatima starim preko sto godina

Klesarska škola u Pučišćima na otoku Braču, jedna je od rijetkih europskih klesarskih škola koju pohađa 59 učenika, a među njima je i pet djevojaka.

Ova škola “krivac” je i za ovogodišnji adventski vijenac napravljen za Gastro advent, a koju su učenici u cijelosti osmislili, od dizajna do izrade.

Uskoro bi škola trebala završiti i aneks zgrade, koji bi prema riječima župana Blaženka Bobana trebao biti gotov do iduće školske godine.

Ova škola jedinstvena je po tome što se u njoj kamen obrađuje kako strojno, tako i ručno i to alatima koju su stari i preko stotinu godina. Posebnost kamena s kojim rade polaznici ove bračke škole je u tome što je potpuno prirodan, kalcijev karbonat.

A Bračani su sa svojim kamenom ostavili neizbrisiv trag u cijelome svijetu, pa su tako kameni blokovi iz Pučišća ugrađeni u jednu od najpoznatijih zgrada svijeta, Bijelu kuću u Washingtonu.

Klesarska škola osnovana je 1909. godine, a iako su posljednjih nekoliko godina imali manji broj zainteresiranih učenika za upis u posljednje dvije godine situacija se ipak promijenila. Pa tako u klupe ove škole sve više sjedaju i strani učenici željni znanja i iskustva koja im ova jedinstvena škola može pružiti.

“Evo drugu godinu počinjemo se malo dizati, a ono što nas posebno veseli je činjenica da smo uspjeli upisati i nešto više učenika s otoka, pa su nam tako po prvi puta upisani učenici iz opčine Nerežišća. Osigurali smo i direktni prijevoz Nerežišća – Pučišća, a to ih je dodatno motiviralo, jer nevjerojatna je činjenica da je djeci iz Nerežišća puno lakše doći do Splita nego do Pučišća. Jedinstveni smo po tome što njegujemo staru antičku, ručnu obradu kamena, starim rimskim kovanim alatima koje radi samo jedan meštar na cijelome otoku. Imamo tu sreću da ih još uvijek možemo naći”, kaže nam ravnateljica Klesarske škole, Tamara Plastić .

U posljednje dvije godine sve više stranaca želi biti dio ove škole, pa ih je tako ove godine upisano čak troje.

“Sada upravo započinjemo jedan novi projekt koji financira fundacija iz Londona, a namjera mu je da se u našu školu dovede veći broj učenika iz regije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije. S ovim projektom krećemo već sredinom ovog mjeseca. Tu je i otvaranje izložbe arhitektonskih i drugih ostvarenja u kamenu koju smo započeli u svibnju na simpoziju kamenarstva.”

U sklopu škole je otvorena i galerija kroz koju prođe više desetaka tisuća turista, a sve što se u školi izrađuje možete i kupiti. Naravno ne puno toga, jer dio toga mora ostati u galeriji, a interesa za kupnju ima. I sama zgrada škole je izložbena galerija, kaže nam ravnateljica.

“Ujedno je i veliki dio fasade škole, bifora, trifora, rozeta, sve je to zagrađeno uz pomoć učenika i učenici su to sami napravili.”

Županija je za ovu školu osigurala još milijun i pol kuna za izgradnju aneksa, koji bi po svim najavama trebao biti spreman za iduću školsku godinu. U tom dodatnom prostoru učenici će uz jedinstvenu rimsku obradu kamena moći dobiti specijalizaciju rada na strojevima i na montaži.

“Taj novi aneks je prilika da malo moderniziramo jedan dio kurikuluma, odnosno, ono što nam je vrlo važno je to da u obrazovanje uključimo i ugradnju kamena. Ugradnja kamena je vrlo važan segment koji doprinos očuvanju kvalitete kamena i njegovoj dugovječnosti. Kamen bi trebao biti stoljetni materijal, a evo zadnjih godina nije toliko izdržljiv. Veliki krivac za to je dijelom i neprimjerena ugradnja”, kaže nam Tamara Plastić.

Svatko tko iziđe iz ove škole imat će posla, jer je klesarstvo deficitarno zanimanje, a slobodnih radnih mjesta uvijek ima. Većina učenika zaposli se već na zadnjoj godini školovanja i to kod poslodavaca kod kojih odlaze na naukovanje. Ujedno i brojni učenici ove škole nastavljaju školovanje, a među najpopularnijim fakultetima koji odabiru su arhitektura, restauracija ili građevina.

“Učenik koji nam je došao na školovanje iz Njemačke već sada ima ponude pet tvrtki i može birati uvijete koje hoće. Dosta naše djece posla ima još tijekom školovanja, međutim veliki broj naše djece ipak se odlučuje na studij. Ne znam da li je to dobro ili loše, ali svi koji se odluče na studij uspiju se i upisati, pa opet u proizvodnji i radionicama nema dosta. A ovo zanimanje je dosta traženo, zovu nas i iz Skandinavskih zemalja, Kanade, Njemačke Francuske, njima šaljemo klesare, a nemamo ih za vlastito tržište.”

Ove godine se u školu upisalo 15 učenika, pa ih ukupno ima 60. Optimalni kapacitet je s 90 učenika, a škola im mjesta za njih 120. Tako su primarni planovi za budućnost ove škole napuniti kapacitete. Mjesta ima za sve tu je i Učenički dom, a i ženama je zajamčena budućnost u ovom poslu. Škola je tako započela i novi projekt u suradnji s Grčkom i Španjolskom i Njemačkoj, pod nazivom Žene u kamenarstvu koji pokriva rad u tom sektoru, obrazovanje u srednjem školstvu, specijalizaciju u visokom školstvu, kao i rad u industriji kamena.

Komentiraj