dan županije

Krstičević u splitskom HNK: “Samo zajedno ostvariti ćemo sve što je zacrtano, a u korist naših građana, što je glavni cilj”

Županija splitsko-dalmatinska danas je proslavila svoj dan te je u HNK Split održana svečana sjednica Županijske skupštine.

Nazočili su joj, uz brojne predstavnike i zaposlenike Županije, predstavnici gradova, županijskih skupština, izaslanici Vlade i predsjednice RH.

Petroslav Sapunar, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, u svom govoru je istaknuo kako Županija obavlja zahtjevne poslove, a danas ima stabilan status.

“Manje općine i gradovi ne bi uspjele razviti svoje projekte bez potpore Županije. Proteklih godinu dana održali smo 11 sjednica, od čega dvije tematske. Zaključcima smo definirali probleme i trasirali put za njihovo rješavanje. Nedvojbeno je da članstvo u EU daje poticaj daljnjem razvoju Županije. Neki se projekti realiziraju, neki planiraju”, kazao je Petroslav Sapunar, te je spomenuo projekte poput RČCO Lećevica, most preko Cetine, tunel Ravča, Županijsku ljekarnu, projekt “Tu je tvoj dom”, izgradnju i rekonstrukciju luka, školske dvorane, Centar izvrsnosti, “Pomorsko je dobro”, razvoj i promociju novih tehnologija.

GALERIJA: U splitskom HNK održana svečana sjednica Županijske skupštine

“Danas Salona nema punu arheološku namjenu, a to ćemo promijeniti, jer je to spomenik europske i svjetske kulturne baštine. Bitan nam je ravnomjeran razvoj Županije, prostorni plan će za nekoliko mjeseci biti pred vijećnicima. Kada plan zaživi, očekujemo realizaciju novih investicija. Dugi niz godina nismo imali veću perspektivu, fondovi su prilika za prosperitet i nova radna mjesta.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, obratio se okupljenima u ulozi izaslanika predsjednice RH.

“Da, Dalmacija je povišću pritrujena, ali iskustvo naših djedova i baka daje nam ponos da smo žilavi i uporni. I krš i more naše županije izvor su života za naše stanovnike. Odgovorno gospodariti njima znači poštovati prošlost, ali ulagati u budućnost. Čuli smo, to odgovorno radite. Ovo je srce hrvatskog juga, a utjecaj županije se prostire duboko u BiH. To je naše prirodno zaleđe. A radimo na jačanju poduzetničke klime i infrastrukture. Raste turistička industrija, a to donosi nove izazove. Turizam mora biti održiv, a resursima se mora upravljati odgovorno. Dogodine je 1600 godine od smrti sv. Jere, čovjeka koji je nesebično podijelio svoje znanje i ostavio trag na cijeli zapadni svijet. On je naš identifikacijski biljeg. Na dobro nam doša sv. Jere, zaštitnik naše županije. Srčano, solidarno, predano i ponosno, tako se vladao sv. Jere, a tako moramo i mi.”, kazao je gradonačelnik Opara.

Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je ova županija dala nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja naše domovine u Domovinskom ratu.

“Iako je rat iza nas izazova ima i dalje. Danas je Hrvatska suočena s novim izazovima poput gospodarskog rasta, demografskih pitanja, ravnomjernog razvoja svih područja, migracija i drugih. Oni traže zajedničku suradnju i uključivost svih razina vlasti, a bez te suradnje svi smo svjedoci, nema prosperiteta. Samo zajedno ostvariti ćemo sve što je zacrtano, a u korist naših građana, što je glavni cilj. Ova Vlada neće se pokolebati s izazovima s kojima je svakodnevno suočena, jer sve što radimo radimo s punom odgovornošću.”

Hrvatska napreduje na svim poljima društvenog razvoja, kako na unaprjeđenju demokratskog života i standarda, tako i na glavnim makroekonomskim pravcima u čemu je utjecaj Vlade od važnog utjecaja za ovakve trendove, dodao je ministar.

“Sadašnja Vlada uspješno kormilari hrvatskim brodom rezultat čega je promjena društvene klime i rast svih relevantnih društvenih i makroekonomskih pokazatelja. Gospodarski rast ostvarujemo kroz tri temeljna projekta, strukturne reforme, investicije, te odgovorno i štedljivo vođenje javnih financija. Naporima i mjerama ove Vlade došlo je do kontinuiranog trogodišnjeg gospodarskog rasta”, pohvalio se Krstičević jasno dajući do znanja da se predizborna kampanja ozbiljno zahuktala.

Komentiraj