sve veći problem

Liječnici ne žele ići izvan centra Splita, čak i kad im se nudi nagrada od 50 tisuća kuna: “Zašto? Zato što im se može!”

Nedostatak liječnika u Imotskom, Vrgorcu, Sinju, Makarskoj iz godine u godine je sve veći, a ništa bolje nije ni na otocima.

Liječnici sve stariji, mladi perspektivu traže van granica naše domovine, a oni koji nisu ne žele raditi u manjim mjestima. Zatvoreni krug u kojem jedino pate pacijenti.

Prije četiri godine HZZO je prestao s financiranjem specijalizacija i to je u domovima zdravlja ostavilo veliku rupu koju će teško ispuniti. Naime, veliki broj liječnika otišao je u mirovinu, neki su na žalost i umrli, a na njihova mjesta nema tko doći. Zato se u mjestima poput Sinja i Makarske događa da nedostaje ginekologa, pedijatara, pa čak i liječnika opće prakse.

Međutim, to nije jedini problem. Sve manje se mladih specijalizanata odlučuje za rad u manjem mjestu, posebno ako im nije osiguran smještaj. Na tu situaciju već duže upozorava glavni čovjek županijskog Doma zdravlja Dragomir Petric.

“Sada smo imali natječaj za 15 specijalizacija, od toga dvije ginekologije, što je nekada bilo nezamislivo u Vrgorcu i Imotskom, nitko se nije javio. Nema liječnika. Drugo ne žele ići izvan centra Splita, čak i periferija grada je problem. Zašto? Može im se biti”, kaže Petric.

Liječnik za rad u Sućurju na Hvaru nađen je tek kada je načelnik obećao 50 tisuća kuna kroz godinu dana onome tko dođe, a i na tu ponudu javila se doktorica iz – Makedonije.

“Položila je ispite i sada bi kroz nekoliko dana trebala dobiti licencu. To je naša realnost. Ginekolog u Makarskoj je dobio produženje na godinu dana, a tko zna što će biti nakon toga. Nitko neće u mala mjesta, pogotovo tamo gdje nema stana, jer od plaće liječnika ne možete financirati život u Makarskoj”, dodaje Petric.

Apsurdnost cijele situacije nastaje kada imate mladog specijalistu koji želi raditi. Naime, nakon završetka studija mladi liječnici moraju odraditi pripravnički staž koji je obvezni dio obrazovanja, kako bi nakon toga pristupili stručnom ispitu, dobili licencu za rad i u konačnici se zaposlili. A gotovo pola godine nije raspisan natječaj za stažiranje mladih liječnika. Svi oni koji su diplomirali nakon sredine studenoga prošle godine tako još neko vrijeme neće moći dobiti posao.

Upravo ovakav problem nastao je u Makarskoj nakon što se zatvorila pedijatrijska ordinacija koja se brinula o 1400 mališana do sedme godine, jer je liječnica otišla u mirovinu! Makarani su skočili na noge i optužili Dom zdravlja za lošu organizaciju posla, jer nisu predvidjeli ovakav scenarij.

“Dom zdravlja je upravo za Makarsku izgubio spor na sudu, platio i izgubio specijalizanta, zašto, jer je specijalizantica prije vremena upućena na specijalizaciju, pa kada je 2008. dala otkaz onda ju je Dom zdravlja tužio, izgubio spor, a ona nije imala gdje raditi. Na žalost, pokojna doktorica Erceg zbog koje je i krenula na specijalizaciju, radila je do 2012., a specijalizantica je dvije godine stala kući i nije imala gdje raditi. Planirati takvo nešto je vrlo teško i ne možemo utjecati na to kada će netko otići u mirovinu”, kaže glavni čovjek županijskog Doma zdravlja.

Petric dodaje kako je doktorica Čović koja je sada otišla u mirovinu trebala je raditi još dvije godine, ali je ispunila zakonske norme i sama je zatražila zatvaranje ordinacije. Dakle Dom zdravlja je u tom procesu izgubio 4 godine nužne za specijalizaciju.

“U penziju je otišla sa 63 godine, dok u Splitu liječnici rade sa 70 godina, a to je i intencija, jer i država kaže da se radi do 67 godine. Teško je to planirati kada imate novce za specijalizacije, a kamoli kada nemate”, kaže Petric.

Trenutni problem prebrođen je dovođenjem nove doktorice, ali jedna pedijatrica na toliki broj djece tek će ublažiti, ali ne i riješiti problem. Županije je iz Europskog socijalnog fonda osigurala 28 specijalizacija od čega 10 pedijatara, ali dok oni započnu s radom proći će još pet godina.

Komentiraj