ministar obećao

Mali Bračani s teškoćama u razvoju će moći besplatno na terapije, ali ne baš odmah…

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da bi se uskoro moglo naći rješenje za djecu s teškoćama u razvoju koja su ostala bez besplatnog prijevoza za nužne terapije na kopnu.

Naime, država im omogućuje tek četiri vožnje trajektom godišnje uz popust od 75 posto. Sve ostalo na novčanicima je njihovih roditelja, a nemali broj djece na terapiju na kopno mora i nekoliko puta tjedno. Inicijativa za izmjenu jednog članka zakona koji bi riješio njihove probleme je zapela na prvoj prepreci u Saboru, a na njihove apele zasad su gluhi i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Susreo sam se sada s predstavnicima udruga, upoznao sam se s tim problemom. Nije država nikad odbijala rješavanje tog problema, samo je potrebno izmijeniti zakon”, poručio je ministar Butković, ali i dodao da postoji određeni rok u kojem se ovaj zakon treba donijeti.

Ipak, dodaje već u ovoj godini zakon će biti promijenjen.

Bračani ogorčeni na državu, traže besplatan javni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju

“Zakon je gotov, on ide sada u javno savjetovanje, mora ići u proceduru Vlade pa onda u proceduru Sabora. Za to je potrebno određeno vrijeme. Ali neće tu biti nikakvih problema, sve ćemo riješiti”, obeća je Butković, a njegovo obećanje pomno će pratiti roditelji djece s invaliditetom koji žive na otocima.

Njima i njihovoj djeci Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i njegovom članku 47. posljednjih deset godina zagorčava život.

Prema njemu osobe s invaliditetom ne ostvaruju pravo na besplatan trajektni prijevoz, već samo četiri puta godišnje mogu ostvariti 75 postotni popust na Jadrolinijine trajektne karte. Djeci s teškoćama u razvoju, koja i po četiri puta tjedno moraju na kopno na terapiju, ova zakonska “povlastica” nikako nije dostatna, a za njenu izmjenu već se 10 godina bori Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci.

Takve je djece na Braču 53. Zato su udruga Brački pupoljci i Crveni križ Brač krajem 2018. pokrenuli zajedničku inicijativu za izmjenu 47. članka Zakona na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku.

Inicijativu su 16. studenog 2018., bez obzira na stranačku pripadnost, potpisali predstavnici svih osam jedinica lokalne samouprave s područja otoka (Supetar, Sutivan, Postira, Pučišća, Selca, Nerežišća, Bol i Milna). Nakon njih, isto su učinili predstavnici jedinica lokalne samouprave s otoka Hvara, Šolte i Visa.

Komentiraj