obilazi postaje

Ministar Božinović danas obilazi policijske postaje po Dalmaciji: “Hrvatska policija je vrlo učinkovita”

Reorganizacija policijskih postaja za sada nije nužna, a tko će platiti štete koje su načinile izbjeglice nad imovinom Vrgorčana, ne zna se, kaže to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će danas obići policijske postaje u Makarskoj, Vrgorcu, Imotskom i Sinju.

“Nikad nismo umanjivali činjenicu da postoji problem ilegalnih migracija, ali Hrvatska u svom okruženju najmanje osjeća taj pritisak. Naravno da je subjektivan osjećaj nešto na čemu trebamo raditi, ravnateljstvo policije poslalo je i posebne upute preventivnim timovima na terenu, koji trebaju razgovarati s lokalnim stanovništvom.

Kada govorimo o brojkama konkretno za Vrgorac, ove godine je općenito 20 posto manje kaznenih djela, a kada govorimo o imovinskim deliktima, više je od 50 posto manje u odnosu na 2018 godinu”,  kaže ministar, a na pitanje raspolaže li policija sa dovoljnim brojem djelatnika u borbi s ilegalnim migracijama kaže da se u posljednje tri godine povećao broj mladih ljudi koji ulaze u sustav, a samo ove godine 800 novih učenika je u policijskoj školi.

“Dakle povećavamo broj policijskih službenika, a s druge strane jačamo svoje tehničke kapacitete, uz pomoć europskih fondova. Sama situacija vam govori da je hrvatska policija vrlo učinkovita, jer da nije takva ne bi prošla do sada najzahtjevniji proces zadovoljavanja kriterija za ulazak u Schengen, pogotovo poglavlje zaštite vanjske granice koje je bilo posebno promatrano. To je proces koji ne staje. U ovom trenutku smo u postupku nabavke nove, sofisticirane opreme za otkrivanje kretanja ilegalnih migranata i siguran sam da hrvatska policija je u tom poslu itekako učinkovita.”

Što se tiče nove kategorizacije policijskih postaja ministar Božinović smatra kako za to nema potrebe jer se subjektivni osjećaj i stvarno stanje na terenu znatno razlikuju.

“To se pitanje stalno analizira, a ono se ne može raditi na temelju percepcija. Ukoliko se kao na primjeru Vrgorca pokazuje bitno smanjenje ukupnog broja kaznenih dijela i imovinskih delikata, znači s jedne strane i da smo efikasni i da dobro pokrivamo teren.”

A tko bi stanovnicima Vrgorca trebao nadoknaditi imovinsku štetu nastalu od strane ilegalnih migranata, ministar ne zna. Naime, samo nekoliko dana nakon što je 25-godišnji Sirijac u Orahu ukrao Opel Astru ispred kuće mladog poljoprivrednika Mate Vujčića, zatim udario s njom u brdo i uništio je, jedna je skupina migranata pokušala provaliti u dva kombija u samom središtu Vrgorca.

“Policija je ta koja istražuje okolnost svakog otuđenja i svake štete. Ono što je važno istaknuti, kada se radi o imovinskim deliktima je to da treba prvo otkriti počinitelja i tek onda vidjeti sve mogućnosti kako da se nadoknadi šteta. Naravno u ovom slučaju je to specifično i mi kao Ravnateljstvo policije, poslali smo upute kako u području Istočne Slavonije, koje su pod znatno većim pritiskom, da vode računa o svojim stvarima, da dojavljuju policiji što je sigurnosno interesantno, da ne ostavljaju auta otvorena, s ključem u autu, jer to je izazov ne samo za migrante. Jednim zajedničkim dijalogom i suradnjom lokalne zajednice i lokalnog stanovništva i nadležnih institucija siguran sam da ćemo održati i dalje povoljno stanje sigurnosti”, kaže ministar i dodaje kako policija ima svoj posao da otkrije počinitelje kaznenih dijela, a kod pitanja oštećenja automobila prvo je pitanje, kaže da li je auto osigurano.

Neki od predsjedničkih kandidata zagovaraju dolazak vojske na granice, čime se stvara privid da policija nije spremna za zaštitu Schengenske granice.

“Sjećate se 2015/16 godine kada je kroz Hrvatsku prolazilo dnevno i do 10 tisuća ljudi, U ovom trenutku s druge strane hrvatske granice u BiH imamo u području Unsko – Sanskoga kantona negdje između 4 i 6 tisuća ljudi. Mislim da sam vam s time sve rekao”, kaže ministar Božinović.

Komentiraj