preporod županije?

Ministar Marić najavio nove projekte: Najviše će profitirati Vis, a neće zaboraviti ni hotel Zagreb na Duilovu

Ministarstvo državne imovine danas je potpisalo ugovore vrijedne 36 milijuna kuna s gradovima Solinom, Visom i Imotskim i općinom Zadvarje.

Tim ugovorima najviše je profitirao grad Vis kojem je dodijeljena nekadašnja vojarna Stončica vrijedna 33,4 milijuna kuna, a koja će u budućnosti biti uljara, vinarija i prostor za preradu ljekovitog bilja. Za otok koji je u protekloj godini bio jedan od rijetkih s većim brojem rođene djece nego umrlih, ovaj projekt tek je jedan u nizu važnih načina usmjerenih ka revitalizaciji otoka.

Grad Solin na upravljanje je dobio prostor Glorijeta i javnog parkirališta vrijedan 2,5 milijuna kuna na kojem bi uskoro trebao niknuti multifunkcionalan kulturni objekt, dječje igralište i javno parkiralište za potrebe spomen kompleksa Gospin otok u Solinu.

Imotski će dodijeljen prostor od 42 571 kvadratna metra iskoristiti za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada “Kozjačić”, dok je općina Zadvarje dobila na uporabu tvrđavu koja će se urediti sredstvima europske unije, a služit će promicanju kulturno- edukativnih sadržaja.

Ministarstvo državne imovine je u posljednjih je godinu dana ustupilo lokalnim zajednicama imovine u vrijednosti milijardu i sto milijuna kuna u kojima će se ukupno realizirati 140 projekata. Najviše projekata osigurano je u splitsko dalmatinskoj županiji, njih čak 35 i u Istarskoj županiji.

“Ovdje ima toliko posla, jer nigdje se ne osjeća tolika zapuštenost, toliki prag bespravnosti, protuzakonja koji je vladao u svim segmentima kada je riječ o državnoj imovini. Pokrenuta je akcija da se provede nova politička filozofija u odnosu na državnu imovinu i to je postala svakodnevica, stavljanje te imovine u funkciju na najbolji mogući način u korist jedinica lokalne samouprave ili komercijalno za poticanje poduzetništva, zapošljavanja i investicija”, rekao je ministar Goran Marić i ovom prilikom najavio realizaciju još tri važna projekta u splitsko- dalmatinskoj županiji koja bi se trebala realizirati do kraja sedmog mjeseca.

“Jedan od njih će biti natječaj za hotel Krvavice koji 30 godina predstavlja ruglo i sramotu Hrvatske. Ja sam imao priliku obići tu strahotu, štakori od tri kile su skakali na mene na samoj pješčanoj plaži. Ne želim sada spominjati nikoga tko je dopustio da to tako bude, ali ovo ministarstvo konačno pokreće taj projekt”, najavio je ministar i dodao kako je drugi na redu projekt Dječjeg sela čija agonija traje ravno 30 godina.

“Vrijednost ove imovine je oko 110 milijuna kuna, gdje je nemoguće napraviti investiciju manju od 300, 400, 500 milijuna kuna na jednoj mikro lokaciji. Najavljujem da će taj projekt do kraja sedmog mjeseca biti upućen na Vladu. Ni hotel Zagreb na Duilovu neće više biti ovakav i predstavljati sramotu Splita, neće se više u tom kompleksu moći postupati onako kako se postupalo. Postignut je dogovor između Ministarstva financija, Ministarstva obrane i Ministarstva državne imovine u skoro će se potpisati ugovor prema kojem će MORH prenijeti pravo upravljanja na Ministarstvo državne imovine, a naš zadatak je u najkraćem roku pripremiti javni natječaj za to.”

Za tri velike investicije se očekuje da se ovog ljeta stvore pretpostavke za njihovu realizaciju, a to su investicije koje će preporoditi Splitsko-dalmatinsku županiju, rekao je ministar Marić.

“Hotele je nemoguće prepustiti jedinicama lokalne samouprave, komercijalna svrha može biti samo na javnom natječaju, a mi smo do sada na javnom natječaju imali tisuće ponuda i nitko nije imao ni jednu primjedbu ni prigovor jer se natječaji provode na transparentan način.”

Župan Blaženko Boban istaknuo je da je današnje potpisivanje ugovora pokazatelj dobre suradnje kako županije, tako i lokalnih zajednica za ministarstvom državne imovine.

“Kroz svoj rad sam bio i gradonačelnik i saborski zastupnik i župan i dobro znam kakve probleme imaju jedinice lokalne samouprave s imovinom za koju imate i projekti program, ali ga ne možete realizirati jer naiđete na zid, na bedem u ministarstvima ili drugim državnim institucijama. Ovdje to nije slučaj, kooperativnost je dobra, a ako znamo da je najviše ugovora ministar državne imovine sklopio u Splitsko-dalmatinskoj županiji onda znamo kakvo je stanje bilo. Današnjim potpisom ugovora kolege su za svoje lokalne zajednice napravile veliku stvar, dobile vrijedne lokacije kako bi se mogli dalje razvijati. vjerujem da ćemo vrlo brzo sudjelovati i u nekim drugim projektima važnim za lokalne zajednice, ali i za Županiju. Vjerujem da ćemo u županiji mi vrlo brzo te dobivene nekretnine stavljati u funkciju preko javnih natječaja”, rekao je nakon potpisivanja ugovora župan Boban.

Komentiraj