Korak do projekta

Ministarstvo će dati Županiji, a ona udruzi “Anđeli” zemljište za otvaranja Rehabilitacijsko-zdravstvenog centra u Dugopolju

Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli nakon današnjeg dana korak je bliže projektu otvaranja Rehabilitacijsko- zdravstvenog  centra u Dugopolju.

Centar bi bio regionalni, a u sklopu njega nalazili bi se bazeni, rehabilitacija s konjima, centar za obuku pasa i brojne druge zdravstvene usluge nužne osobama s invaliditetom. Ujedno bi tu bila i stambena zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom, i sličnim teškoćama

Zemljište veličine 90 tisuća metara kvadratnih već je nađeno i nalazi se u Dugopolju, ali kako kod nas uvijek mora postojati ali, ono je u vlasništvu ministarstva državne imovine. Kako ministarstvo prema Zakonu imovinu ne može dodjeljivati Udrugama, Splitsko- dalmatinska županija preuzeti će na sebe zahtjev za dobivanjem zemljišta koje će nakon toga prepustiti udruzi Anđeli.

Upravo je zbog tog razloga danas održan i sastanak u županiji sa resornim ministrom i predstavnicima udruge na inicijativu župana Blaženka Bobana.

“Ako županija zatraži od ministarstva državne imovine zemljište koje je potrebno za ovu udrugu i za izgradnju Centra ministarstvo će nakon zatražiti sva mišljenja resornih ministarstava i ukoliko sve bude pozitivno mi ćemo pripremiti ugovor”, rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

Županija je spremna napraviti sve što je u njenoj moći da se ovaj projekt i ostvari, rekao nam je župan Boban.

“Moram zahvaliti ministru što se odazvao na moju inicijativu za radnim sastankom . Temeljem zakona ministarstvo zemljište ne može dati udruzi, pa ćemo pokušati dogovoriti da županija, ako postoji zakonska mogućnost zatraži ovu imovinu kako bi je dala na korištenje udruzi Anđeli”, kaže župan Boban.

Podsjetimo iako je udruga Anđeli od predstavnika lokalne zajednice i nekadašnjeg načelnika opčine Dugopolje Zlatka Ževrnje dobila zeleno svijetlo za ovaj projekt, ali i od same županije, stvari se nisu makle s mrtve točke, a za sve je kriva sporost administracije, ali i najveći hrvatski problem, neriješena situacija oko zemljišta.

Naime zemljište koje je idealno za ovu namjenu je izvlašteno od vlasnika iza drugog svjetskog rata i otišlo je pod državnu imovinu. Prvo je cijelu problematiku rješavao DUUDI, pa je sve prešlo na  AUDIO, od niti jedne ustanove udruga Anđeli nije dobila nikakav odgovor na svoje zahtjeve da im se navedeno zemljište da u koncesiju.

Na kraju je sve palo pod Ministarstvo državne imovine na čelu s ministrom Goranom Marićem, a tada stvar postaje još kompliciranija.

“To isto zemljište neko vrijeme se vodilo kao vlasništvo Hrvatskih šuma i s njima smo kontaktirali i oni su bili i više nego spremni da nam ga ustupe, ali na kraju se ispostavilo da zemljište nije u njihovom vlasništvu.  Iz ministarstva državne uprave su nas izvijestili kako nam zemljište ne mogu dati u koncesiju, niti na upravljanje bez raspisivanja javnog natječaja, koji nikada do sada za niti jedno zemljište nije ni raspisan. Pokušali smo to riješiti i sa županijom pa je županijska skupština naš projekt proglasila projektom od posebnog interesa i na tome je sve stalo”, kaže nam pravnica udruge Anđeli Hajdi.

A novaca za ovaj projekt ima, udruga Anđeli je svojim radom i projektima opravdala već odavno svoje postojanje, te imaju podršku i od Svjetske banke.

“Novac za izgradnju Centra pribavit ćemo iz europskih fondova, a svoj interes za financiranjem pokazali su i predstavnici Svjetske banke koji su podržali naš rad. Problem nam je jedino što moramo što prije riješiti zemljište kako bi započeli s izradom projekta i ušli u prvo sljedeće financijsko razdoblje europskih fondova. Ne možemo čekati, jer je ovaj centar važan i za naše štićenike, a već godinama upozoravamo na potrebu kvalitetnog regionalnog rehabilitacijskog centra za sve osobe s invaliditetom”, kaže predsjednica udruge Anđeli Dijana Aničić.

Udruga Anđeli već godinama se skrbi za veliki broj djece s najtežim invaliditetom, a svoj uspjeh može zahvaliti požrtvovnosti volontera i zaposlenika, koji u ne uvjetnim prostorima daju maksimum kako bi toj djeci podigli kvalitetu života.

Kako bi udruzi Anđeli pomogli s rješavanjem ovog problema Splitski vijećnici usvojili su jednoglasno prijedlog vijećnika Ante Zoričića o ustrojstvu radnog tijela sastavljenog od svih predstavnika političkih opcija u Gradskom vijeću grada Splita radi pripreme odluka kojima će se potaknuti rješavanje problema osnivanja stambenih zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom, i sličnim teškoćama, iznad 21 godine, a koji ostanu bez skrbnika. Ovo radno tijelo dužnost će obnašati bez naknade.

Udruga Anđeli oglasila se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Dana 04. srpnja 2019. godine održan je zajednički sastanak na inicijativu gosp. Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije na kojem je uz Dijanu Aničić predsjednicu Udruge „Anđeli“ te Antu Zoričića, gradskog viječnika, prisustvovao ministar Goran Marić (Ministarstvo državne imovine RH). Ministar Goran Marić dao je potporu rješavanju problema vezanog uz dodjelu zemljišta na području Općine Dugopolje Županiji splitsko-dalmatinskoj koje će služiti za realizaciju projekta rehabilitacijsko-zdravstvenog centra za osobe s invaliditetom koji Udruga „Anđeli“ pokušava realizirati punih deset godina. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem u Dugopolju bilo je prepreka realizaciji projekta, no na današnjem sastanku utvrđeno je kako će Ministarstvo državne imovine učinit sve kako bi se zemljište prepustilo Županiji splitsko-dalmatinskoj koja će onda u suradnji sa Udrugom „Anđeli“ krenuti u realizaciju projekta. Župan Blaženko Boban zadovoljan ishodom sastanaka, nakon podrške Ministra Gorana Marića, rekao je kako više nitko neće moći zaustaviti realizaciju ovog jedinstvenog projekta. Biti će to prvi ovakav projekt na području Republike Hrvatske, a isti će se raditi po uzoru na susjednu državu Sloveniju u kojoj već dugi niz godina postoji pet takvih centara čiji rad se temelji na partnerstvu države i nevladinih organizacija što se pokazalo iznimno uspješnim. Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa koji će, kako sada stvari stoje, biti riješeni, sljedeći korak je priprema detaljnog projektnog zadatka nakon čega naravno osiguravanje financijskih sredstava za realizaciju ovog velikog inovativnog projekta. Nadamo se da će, nakon što projekt bude realiziran i pokažu se sve pozitivne vrijednosti istog, ovaj projekt biti uzor i poticaj ostalim regijama da krenu u realizaciju istog ili sličnih projekata.

Ono što je najbitniji zaključak sastanka je da su svi sudionici složni kako se jedino zajedničkom suradnjom i potporom može realizirati ovako veliki projekt. Župan Blaženko Boban rekao je kako će Županija splitsko-dalmatinska biti cijelim putem partner i podrška Udruzi „Anđeli“. Gradski viječnik Ante Zoričić rekao je kako će učiniti sve da gradsko viječe, odnosno Grad Split, bude stalna podrška i potpora realizaciji ovog projekta.

Udruga „Anđeli“ zahvaljuje svim sudionicima na želji i trudu da zajedno napravimo nešto bolje za osobe koje potpuno ovise o pomoći drugih.”

Komentiraj