jasni zahtjevi

MOST od županije traži 20 milijuna kuna za besplatne dječje vrtiće: “Hrvatska je najgora država u Europi po osiguranju dječjih vrtića”

Amandman je to koji je već tijekom aktualca županijske skupštine predstavio Miro Bulj ističući kako svi infrastrukturalni projekti ne vrijede ako se ne čuje dječji plač i ako županija ne bude ulagala u djecu, vrtiće i predškolski odgoj.

“Hrvatska je najgora država u Europi po osiguranju dječjih vrtića, a Njemačka Austrija i Belgija su odavno riješile taj problem. I to tako da decentraliziraju sredstva  i usmjere ih u školski i predškolski odgoj, a za djecu u nerazvijenim područjima imaju fondove izravnanja. Trenutno u Dalmatinskoj zagori lokalne zajednice sufinanciraju vrtiće i trenutni fiskalni kapaciteti 22 opčine nemaju mogućnosti da to naprave u cijelosti”, upozorava Bulj. Dodaje kako su s 22 milijuna kuna lokalne zajednice 2016 financirale dječje vrtiće, a kada bi županija dala iz proračuna za iduću godini 20 milijuna kuna na ovom području bi imali jednu od najjačih demografskih mjera kaže Bulj.

“Župane, ja sam spreman ovo ne prikazivati politički. Ovdje treba zajedništvo, ne politika jer ovo je važno pitanje, da ne bi bili samo odlagalište otpada.  Ovaj amandman je van politički i pitanje svih pitanja, kako bi se ponovno čuo plač djece u Dalmatinskoj zagori i zaustavila deurbanizacija.”

“O ovoj inicijativi smo u županiji već davno razmišljali, a u programu proračuna za iduću godinu izdvojeno je 925 tisuća kuna za predškolski odgoj za sufinanciranje dječjih vrtića i to temeljem javnog poziva za sve lokalne zajednice kojima treba pripomoć. Ovim ustanovama osnivači su gradovi i općine”, kaže Boban.

“Mi smo jedina županija  u Hrvatskoj koja uopće ima stavku u proračunu. I ono što je stvar matematike, 20 milijuna kuna nije dva posto proračuna, već točno 11,3 posto. Ponavljam kako smo jedini na sebe preuzeli financiranje za nešto za što nismo ni nadležni”, kaže župan, a Miro Bulj dodaje da je 925 tisuća kuna nedovoljno za Dalmatinsku zagoru gdje se više ne čuje dječji plač.

“Ovo nije populizam, već zajednička mjera, spremni smo s vama u Zagreb zatražiti izdvajanja i iz državnog proračuna. Nažalost jasno je kako županija postala  protočni bojler, gdje se uhvatilo puno kamenca i sve ostaje u županiji, a djeci ništa.”

“Jedno općinsko vijeće traje kao saborska sjednica a ništa se ne rješava”, kaže župan Boban, te dodaje kako bi veće lokalne zajednice u Dalmatinskoj zagori trebale poduzeti niz koraka i određenih aktivnosti. Svi smo pozvani da sudjelujemo, kaže župan, ali i ističe kako je predškolski odgoj ingerencija lokalnih zajednica, a županija  im je  spremna pružiti ruku.

“Župane nemojte biti nervozni, ovdje se samo radi o djeci”, rekao je na kraju Bulj.

Dodajmo i kako je tijekom rasprave o povoj temi došlo do verbalnog prepucavanja između Vijećnika Bulja i predsjednika Županijske skupštine Sapunara. Naime, Bulj je snimao izlaganje župana mobitelom što je župana zasmetalo te je zatražio od Sapunara da to zaustavi.

“Snimanje nije dozvoljeno, što bi bilo da 43 vijećnika snima,” istaknuo je Boban, a Bulj mu je uzvratio: “Ionako ste nas stavili u jamu, a ovo je meni privatno”.

Sapunar ga je upozorio da je sjednica javna te da može dobiti snimke i audio zapise nakon sjednice. Bulj je nastavio snimati, a Sapunar se naljutio i izrekao mu opomenu!

“Ovo je javna sjednica, narušavate red nepotrebno,” kazao je Sapunar, a Bulj dodao “Kako znaš da je upaljena” Nakon toga rasprava je završena, a Bulj je i dalje skriveno nastavio snimati.

Komentiraj