HGSS Stanica Makarska u akciji

Na Biokovu spašeno dvoje mladih: Pronađeni dehidrirani i bez opreme

Sinioć u 21:35 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska dolazi dojava od mještana Basta; dvoje stranih državljana koji su se oko 11 sati uputili prema vrhu Sv. Ilija, do večernjih sati nisu se vratili u selo te obitelj s njima ne može stupiti u kontakt, objavili su jučer iz makarske stanice HGSS-a.

Pokrenuta je standardna procedura potrage i spašavanja te kroz 15-tak minuta na teren izlazi 9 spašavatelja s dva vozila.

Po dolasku spašavatelja u mjesto Bast, dolazi nova dojava kako se mladi par javio obitelji te da nemaju ozljeda. Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, spašavatelji su im dali upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć spašavatelja.

Unesrećenim planinarima nestaje baterije na mobitelu, te spašavatelji nisu više u mogućnosti komunicirati s istima. Nakon nešto više od sat vremena, prvi tim spašavatelja dolazi do planinara, oprema ih kacigama i lampame te svi zajedno nastavljaju spust prema vozilima. Akcija je završila u jedan sat iza ponoći.

Jedna od temeljnih aktivnosti HGSS-a je spašavanje, ali isto tako ulažemo ogroman trud i vrijeme u preventivu i edukaciju. Još jednom se pokazalo kako ljudi koji idu u planinu nisu dovoljno svjesni opasnosti koje ona nosi, a bez osnovne planinarske opreme, ugodna šetnja za trenutak može postati tragedija.

Komentiraj