nije baš najčistije more

Na plaži Gojača u Kaštel Sućurcu zabranjeno kupanje

Na plaži Gojača u Kaštel Sućurcu ipak je donesena odluka o zabrani kupanja, nakon što je uzorkovanje mora u nekoliko uzastopnih mjerenja pokazalo ocjenu nezadovoljavajuće.

Fekalna onečišćenja na tom prostoru pokazala su prva ispitivanja prije sedam dana, nakon kišnog vikenda. Od 11 točaka na području Kaštela koje kontrolira županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo na njih pet bila su povećana oba parametra onečišćenja, te je more bilo nezadovoljavajuće kakvoće.

Radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici. Iako u moru nisu povećani parametri crijevnog enterokoka jesu oni za Escherichia coli i to na svih pet lokacija.

Na plaži Gojača parametri su bili povećani i u slijedeća dva ispitivanja, pa je odlučeno da se plaža zatvori za kupače.

Sva ispitivanja dala su potvrdu da su se na ovom mjestu ispuštale fekalne vode.

“Postojanje Escherichije coli u moru nije strašno, to znači da ona u tom okolišu normalno obitava, a povećanje njenih vrijednosti nam samo ukazuje na postojanje fekalnih voda”, rekla nam je voditeljica Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša Tatjana Puljak.

Ovo nije prvi puta da je more onečišćeno na ovim lokacijama tijekom ljetne sezone, a gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović je putem medija u nekoliko navrata poslao apel građanima da prijave svaku sumnju na ilegalne ispuste u more jer se situacija može popraviti jedino u suradnji s građanima i naplatom visokih kazni nesavjesnim pojedincima.

Komentiraj