i dalje bez funkcije

Na Visu nisu oduševljeni prodajom Češke vile, samo jedna strana će zaraditi i ako sve propadne

Krajem prošle godine ministarstvo državne imovine prodalo je vrijednu nekretninu Češku vilu na otoku Visu tvrtki Philip Vermeulen, koja je jedina poslala pravovaljanu i potpunu ponudu u vrijednosti od 32,2 milijuna kuna, što je oko 80 tisuća kuna više od početne cijene.

Iako su se oporbeni vijećnici grada Visa pobunili zbog te odluke i tražili da se država ove nekretnine odrekne u korist lokalne zajednice koja bi puno bolje s njom mogla upravljati, iz ministarstva su ih obavijestili da se hoteli i komercijalni prostori ne mogu ustupati, već samo prodavati na natječaju kako bi ponovno imali svoju funkciju.

Do danas Češka vila nije našla svoju funkciju, ali to je i bilo očekivano jer je isti poduzetnik prije 14 godina za 1,6 milijuna eura kupio bivši pogon Jugoplastike u Visu, a godinu poslije i komišku tvornicu za preradu ribe Neptun, za koju je dao 14,7 milijuna kuna.

Neptun, nakon što su pogoni prodani u Srbiju, iznajmljuje se komiškim ribarima, a zgrada u Visu umjesto aparthotela u najmu je Veleučilišta Vern.

Komiška gradonačelnica Tonka Ivčević je nakon prodaje Češke vile imala prilično oštre riječi za južnoafričkog investitora, a ne misli da će išta bolju sudbinu imati i Češka vila.

“Philip Vermeulen u Komiži s Neptunom nije ništa napravio. Danas iznajmljuje prostore, plaća režije i to je sve. Mi se vidimo jednom godišnje, kada on ovdje dođe tijekom ljeta. Mislim da nema razvojnu viziju za taj vrijedni prostor”, rekla je Ivčević.

No Vermeulen kaže da ima velike planove. Odredbe iz natječaja za Češku vilu su izričito i jasno definirane, a da bi ih novi vlasnik trebao brzo ispuniti potvrdio je i ministar državne imovine Goran Marić.

“Hoće jer uskoro potpisujemo ugovor, a toliko smo depozita ostavili da kupac ne može riskira toliko da ne bi išao u investiciju jer će izgubiti depozit koji je položio. Ako se to i dogodi onda će ići novi natječaj, a milijunski depozit ostaje u proračunu RH”, rekao je ministar.

Tako će država bez obzira na scenario iskoristiti ovaj projekt, a u slučaju da investitor ništa ne napravi samo će grad Vis ispaštati zbog zapuštene imovine na najljepšem dijelu otoka.

Komentiraj