solidarnost

Nadbiskup Barišić posjetio Žrnovnicu i Sitno Donje: Baka Zorka uselit će u novi dom

Nadbiskup Barišić posjetio župe Žrnovnica i Sitno Donje koje su bile ugrožene nedavnim požarom

„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši mnoge bez vrijedne imovine, pokazao je i najplemenitije u nama ljudima – solidarnost, pomoć i zajedništvo u nevolji“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći misno slavlje u nedjelju, 23. srpnja u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Žrnovnici. Uz brojne mještane Žrnovnice i okolnih mjesta misi su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović.
 
Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Mario Matković istaknuvši zajedništvo u solidarnosti Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i Općine Podstrana u saniranju štete na opožarenom području.
Na kraju mise u Žrnovnici a prije misnoga slavlja u Sitno Donjem nadbiskup, župan, dogradonačelnica i načelnik Podstrane Mladen Bartulović posjetili su neke obitelji pogođene požarom, među njima 89-godišnju Zorku Biljak.
Starica s adresom, koja se nalazi na granici Žrnovnice i Podstrane, u ruševnoj baraci neposredno uz kamenolom, u sobici od nekoliko kvadrata bez struje i vode, za petnaestak dana uselit će u novi dom. U rješavanju njenih problema angažirali su se svi: od Splitsko-dalmatinske županije, preko Grada Splita i Općine Podstrana, do Centra za socijalnu skrb i Splitsko-makarske nadbiskupije. Baka Zorka nije željela ići u umirovljenički dom, nego ostati što bliže adresi na kojoj je sama samcata  provela posljednjih deset godina, a jedina želja bila joj je da napokon uživa u blagodatima struje i vode i vlastitoj maloj kuhinji. To je i dobila.
U neposrednoj blizini pronađen je objekt u puno boljem stanju, formalno je baraka, ali je višestruko veća i pristojnija, potpuno opremljena infrastrukturom: ima i struju i vodu, i kuhinju i toalet i spavaonicu. Kuća, koja će biti Zorkin novi dom, u vlasništvu je Nadbiskupije, u njoj je do prošle godine živjela žena koja je preselila u dom umirovljenika, a sama Nadbiskupija odmah je dala suglasnost za useljenje.
Kada je baka Zorka na vratima svoga skromnog doma ugledala nadbiskupa Barišića kazala je: „Ovo me sam Isus posjetio. Hvala mome Bogu što mi vas je doveo“, klicala je Zorka sretno te se izljubila sa svojim dragim posjetiteljima. Župan je Zorki uručio ček od 2.000 kuna, koliko će joj dati i grad Split, a tim će joj sredstvima opremiti novi dom.
Dogradonačelnica je baki dala punu košaru voća i slastica te joj obećala svakodnevnu pomoć volontera dok ne preseli u novi dom. Novčani doprinos darovao joj je i nadbiskup uz Gospinu krunicu i medaljicu koje će zasigurno naći posebno mjesto u njezinom domu. Na zidu sadašnje sobice nalaze se brojne svete slike, Blažene Djevice Marije, svetaca i blaženika poput bl. Alojzija Stepinca, te slike njezinih roditelja oca Ivana Biljaka koji je preminuo prije 19 godina i majke Anđe, koja je preminula prije 13 godina. Zorkina sestra blizanka Marija umrla je s 15 godina od raka, a i petorica braće preselila su se u vječnu domovinu. Zorka je svoju mirovinu zaradila radeći 34 godine u Lavčevića. No sve životne poteškoće koje su je zahvatile nisu ugasile njezin životni optimizam, zahvalnost i vjeru.

Komentiraj