nije birao riječi

“Najbitnija je stranačka iskaznica, a ne sposobnost, nije ni čudo što se mladi ne prijavljuju na natječaje”: Bulj uputio oštru kritiku Bobanu i zatražio njegovu ostavku

Saborski zastupnik Miro Bulj zatražio je od župana Blaženka Bobana ostavku, kako zbog snimke razgovora aktera za izbora ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koja dokazuje kako nisu poštovana pravila procedure izbora, a koja je sinoć prikazana u emisiji Provjereno, tako i zbog samog lošeg rada županijskog Doma zdravlja.

Bulj je ranije u Saboru i u Županijskoj skupštini upozoravao na skandaloznu snimku, te o samom dogovoru i kadroviranju tražio očitovanje i župana Blaženka Bobana.

“Splitsko-dalmatinska županija je kočnica razvoja cijele Dalmacije i ova snimka je samo potvrda svega toga. Sinoć su na snimci svi građani mogli vidjeti kako se župan Boban smiješka i tvrdi kako se miješao u natječaj oko imenovanja grobara zdravstva, gosp. Petrica, a vidimo da je u sve upetljan i novi politički tajnik HDZ-a.

Znamo svi, a i više puta sam upozoravao na katastrofalno stanje u Domovima zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i umjesto da su se bavili rješavanjem problema, oni se bave kadroviranjem, kao i u svemu. Tvrdim već dugi niz godina da otkad su domovi zdravlja fuzirani u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije kvaliteta usluge je sustavno uništavana i stanje je svakim danom sve lošije i lošije”, rekao je Miro Bulj.

Bulj ističe kako je prestrašno čuti kako Ivan Nakić govori da se niti porter u Domu zdravlja ne može zaposliti, kao niti u drugim institucijama bez blagoslova premijera.

“Još jednom smo dobili potvrdu da je najbitnija stranačka iskaznica, a ne sposobnost, nije ni čudo što se mladi više uopće ne prijavljuju na natječaje, naime sami su doživjeli tu nepravdu i apsurd, svjesni su da je sve namješteno i gube snagu i volju boriti se protiv ovakvog sustava, te odlaze iz zemlje”, naglašava Miro Bulj.

Župan Blaženko Boban poručio je kako je njegov odgovor na prozivke Bulja jasan “rad i samo rad”. Dodao je i kako u ovom slučaju nije bilo nikakve političke odgovornosti, ali i da natječaj nije bio poništen.

“To vam je sasvim dovoljno, natječaj nije poništen jer je upravno vijeće glasovalo dva i dva i samim tim je natječaj delogiran”, kaže župan i dodaje kako je sve odgovoreno u njegovom dopisu.

“Poštovani, kao župan Splitsko-dalmatinske županije, odgovoran sam za funkcioniranje sustava primarne zdravstvene zaštite koji se provodi kroz županijski Dom zdravlja. Osvrnuo bih se kratko na izbor ravnatelja nakon što su se članovi Upravnog vijeća doveli u pat-poziciju, jer su dvoje glasovali za jednoga, dvoje za, a jedan je bio suzdržan, što je de facto značilo blokadu rada Doma zdravlja. Osobno, kao župan nisam mogao dopustiti ‘prazni hod’ u vođenju Doma zdravlja.

Nije to moj hir nego zakonska obveza župana, kojom je propisano da isključivo župan imenuje tri člana u ime osnivača, tj. Splitsko- dalmatinske županije. Ne vidim ništa sporno što sam ispunjavao svoju zakonsku obvezu. Zbog neodlučnog glasovanja i pokušaja blokade rada Doma zdravlja, novom Upravnom vijeću nije preostalo ništa nego imenovati privremenog ravnatelja i raspisati novi natječaj. Što se tiče same snimke razgovora kao odgovorna osoba ne želim komentirati ‘kavanske’ priče. Naravno, živimo u demokraciji gdje je svakomu dopušteno komentirati bilo što, međutim svatko treba biti svjestan vlastite odgovornosti za izrečeno”, poručio je u dopisu župan, a Miro Bulj ga proziva i za neke druge nepravilnosti.

Navodi kako Most nije samo kritizirao sustav i probleme, te podsjeća kako su na tematskoj sjednici na temu stanja zdravstvenog sustava u suradnji s doktorima detektirali probleme, te ponudili rješenja koja su usvojena, ali naglašava kako od provedbe nema ništa. Također je spomenuo kako se provodi hajka protiv liječnika koji su imali hrabrosti istupiti i javno kritizirati nekvalitetu zdravstvene zaštite, neraspisivanje specijalizacija, ne povlačenje sredstava iz EU fondova, te je istaknuo da im ovim putem daje punu podršku za hrabrost da ostanu i bore se protiv sustava koji je korumpiran na svim razinama.

“Na neutemeljene optužbe i loše režirane medijske igrokaze koje saborski zastupnik Bulj kontinuirano izvodi ispred zgrade županije, ne mislim se posebno osvrtati, ali radi javnosti, ponovno odgovaram isključivo činjenicama: Svoje poslovanje Dom zdravlja je završio u financijskom plusu, koji se usmjerava na nove specijalizacije i unapređenje zdravstvene infrastrukture. Sustav primarne zdravstvene zaštite je stabilan upravo zahvaljujući vrijednim i časnim liječnicima iz sustava Doma zdravlja. Sva imenovanja u Upravnom vijeću i izbor ravnatelja Doma zdravlja su obavljena sukladno zakonu, a to što se ne sviđa Miru Bulju u potpunosti je irelevantno. Iako razumijem frustracije koje dugo nakon izgubljenih izbora u sebi nosi Bulj, kandidat za župana na prošlim izborima, mogu reći da razmišljam o ostavci, ali neopozivoj ostavci na komentare njegovih loših igrokaza”, poručio je župan Boban.

Komentiraj