"Perpetuum baštine"

Od obnove dvorca do izgradnje vidikovca na Kozjaku: U Kaštelima se spremaju veliki projekti koji će ih vratiti na turističke karte

Kaštelani ove godine u obnovu kulturne baštine planiraju uložiti 88 milijuna kuna i to kroz projekt “Perpetuum baštine”.

Riječ je o integriranom razvojnom programu koji je temeljen na obnovi kulturne baštine Kaštelanskog zaljeva. Osmišljen je kako bi se, prije svega, osigurala očuvanost kula i dvoraca, istaknula povijesno-kulturološka vrijednost ključnih kulturnih dobara u koja bi se ulagalo te stvorila zanimljiva cjelina kojom bi se privukao veći broj posjetitelja.

Realizacijom bi se otvorila nova radna mjesta, a Kaštela pretvorila u cjelogodišnje odredište.

Dio projekta je i kasnosrednjovjekovna kula u Gomilici među najljepšim je kaštelanskim utvrdama, a s posve novim ruhom postat će svojevrstan tematski ulaz u Kaštela s morske strane.

U sklopu projekta izrađuje se građevinska dokumentacija sanacije temelja i uređenja cjelokupne infrastrukture na lokalitetu Kaštilac, te građevinskih projekata renoviranja i revitalizacije Kule i Pučke kuće, te projekt uređenja interijera Opatičke kuće. Nakon obnove, navedene građevine bi se koristile u turističke svrhe.

Cilj je urediti navedene prostore tako da se ostvari sklad tradicijskog graditeljstva i moderne metode komunikacije s gostim.

U Kaštilcu bi se tako prezentirala cjelokupna povijest Kaštela s naglaskom na tradiciju vinarstva i maslinarstva, a sanacijom temelja i infrastrukturnom obnovom, te formiranjem svojevrsnog turističkog info centra pridonijelo bi se podizanju razine kvalitete života i razvoju gospodarskih aktivnosti.

Dvorac Kaštilac u Kaštel Gomilici iz 16. stoljeća, koji je osvojio svijet u seriji “Igra prijestolja”, uskoro bi trebao zasjati svojim punim sjajem. Obnova obuhvaća tri zgrade (Kula, Pučka i Opatičke kuća) te javnu infrastrukturu (most, obala, ulice).

Planira se i revitalizacija kule i ljetnikovca Cambi, s uljarom i trgom, koji će nakon obnove postati urbano središte s raznim sadržajima kakvih neće manjkati ni u dvorcu Vitturi s novim, modernim i multimedijalnim postavom gradskog muzeja.

“Procijenjena vrijednost radova cijelog projekta je 80 milijuna kuna, a sve će se financirati novcem iz EU fondova tako da realizacija građevinskih radova ovisi o rokovima raspisivanja natječaja. Cilj projekta je revitalizacija cjelokupnog lokaliteta i podizanje kvalitete uvjeta života i rada, kako lokalnih stanovnika, tako i stranih posjetitelja. U samom kraju je izrada projektne dokumentacije. Mislim da je ostao jedan dio vezan za muzej, ovo drugo je kompletirano, dakle sve do građevinske dozvole i sad očekujemo novi natječaj na koji bi aplicirali za izgradnju odnosno sanaciju svega”, rekao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Na obroncima Kozjaka opremit će se vidikovac te mali interpretacijski centar arheoloških nalazišta. Idealnom i za rekreativni te zdravstveni turizam, što za sada tek prepoznaju Poljaci, Nijemci, Česi, Slovenci i Slovaci.

“Tako će se i taj dio priče prezentirati kako ljudi ne bi gledali Kaštela samo u ovom morskom dijelu nego i u bližem zaleđu brda Kozjak”, ističe Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela.

Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela ističe kako su na žalost sunce i more i dalje broj jedan razloga za dolazak turista, a ove atraktivnosti, kulturno-povijesna baština, gastronomija, mogućnost aktivnog turizma, stavit će Kaštela na turističku kartu destinacije koja može imati cjelogodišnji turizam.

Od gotovo 5 i pol milijuna kuna uloženih samo u pripremu Perpetuuma baštine, više od 4 milijuna stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentiraj