Pitali smo župana o skandaloznim snimkama, evo kako je reagirao

List Nacional je u posjedu audiozapisa razgovora istaknutih damatinskih HDZ-ovaca o vodećim ljudima stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja razotkriva njihove metode i način vladanja na lokalnoj razini na primjeru izbora novog ravnatelja Doma zdravlja županije.

Audiozapis koji Nacional ima jedna je od više verzija, kraća, koja otkriva kako su uoči lanjskog izbora ravnatelja članovi Upravnog vijeća bili pod pritiskom župana Blaženka Bobana koji je imao zadaću provesti Sanaderovu odluku. Nacionalovi izvori kažu da se u druga dva duža audiozapisa, istog razgovara istih aktera, govori i o tome tko je „visoka politika“, kakav je „stav Bobana o kandidatima na natječaju“, a sudionici razgovora dotakli su se i drugih tema, o , primjerice, ubiranju koncesijske naknade za zemljište koje uopće nije u vlasništvu Županije. Više o tome pročitajte ovdje.

Na snimci su najzanimljivije su izjave dr. Ivana Nasića, tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća i Luke Brčića, dožupana za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koji nepoznatim akterima prepričavaju kako su tekle pripreme za imenovanje Petrica na treći mandat i kako je na kraju župan Boban ponudio da se kao kompromisno rješenje natječaj poništi.

 

Što na ovo kaže župan?

Župan Blaženko Boban na samom početku razgovora iznenađeno je pitao kako znamo da je on u tonu, ali je ipak pristao na komentar. Međutim rekao je kako može komentirati kratku verziju , a da će dužu komentirati nakon što je posluša.

“Jednostavno ne znam ni kada ni gdje je to snimano ni tko se bavi tim stvarima, ali ono što znam je da ću se uvijek zalagati da zdravstvo uvijek bude dostupno svim slojevima splitsko- dalmatinske županije.” rekao nam je župan Boban, a na pitanje da li je u redu da župan na ovaj način lobira za treći mandat ravnatelja Petrica odgovara kako Petric na kraju nije izabran.

“U Domu zdravlja postoji Upravni odbor koji bira ravnatelja između ponuđenih kandidata” kaže nam Boban, a na konstataciju da upravo u Upravnom odboru sjede članovi koji predstavljaju županiji i da je i u proteklim izborima njihov glas bio presudan, župan nije odgovorio ništa.

Podsjetimo, zbog protivljenja ponovnom imenovanju Petrica župan Boban brzopotezno smijenio predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića i članove Damira Mendeša i Antu Vučemilovića, liječnike s 30 godina staža u Domu zdravlja, članove HDZ-a zato što svoj glas nisu dali Petricu.
Nakon što Petric je Petric najavio odlazak u mirovinu, jasno je da novi izbor neće proći bez izravnog uplitanja politike. Ovog puta za mjesto ravnatelja kandidirao se Petricov dugogodišnji pomoćnik, dr. Marko Rađa koji će , ako postojeće uzmemo u obzir biti novi ravnatelj Doma zdravlja. Uz Rađu kandidirale su se i dvije liječnice, Marija Divić, ginekologinja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i koncesionarka u Domu zdravlja Split, i Jasna Ninčević, bivša ravnateljica Županijskog Zavoda za javno zdravstvo koja je sadašnja savjetnica aktualne ravnateljice u toj ustanovi.

Obe dvije kandidatkinje ne kotiraju visoko kod župana , Divić ga je više puta javno prozvala zbog lobiranja za Petrica i zbog toga što ga unatoč lošim rezultatima i buni domskih liječnika i dalje drži na ovoj funkciji. Jasna Ninčević nije zasjala kada je preispitivala čistoću zraka tijekom sanacije Karepovca, nakon čega je naglo otišla s funkcije ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo .

Radom županijskog Doma zdravlja bavi se i Državno odvjetništvo i to zbog nepravilnosti u poslovanju 2017. i 2018. , a podnjeto je i više kaznenih prijava protiv Petrica i Rađe, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti .

Komentiraj