položen kamen temeljac

Počinje gradnja novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu, pogledajte kako će izgledati moderna zgrada

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Damir Krstičević, položio je kamen temeljac za novi vatrogasni dom u Dugom Ratu kod Omiša.

Zahvalio se svim vatrogascima na ogromnom angažmanu u ovoj protupožarnoj sezoni kada su svojim nesebičnim zalaganjem, spašavali živote i imovinu građana, te istaknuo kako je gradnja ovakvog objekta jedan od načina kako se društvo može odužiti za njihovu požrtvovnost.

Krstičević je naglasio i neizostavnu ulogu vatrogasca, hrvatskih vojnika, policajca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, liječnika, udruga građana kao i samih građana u borbi protiv požara i svih oblika elementarnih nepogoda. Ove godine sustav domovinske sigurnosti uspostavljen je na terenu, počiva na Partnerstvu za sigurnost, omogućuje bolju koordinaciju i bržu reakciju.

“Mi se uvijek sjetimo vatrogasaca kada je vatra, ali prije svega želim im čestitati na svemu što čine, jer su oni naši heroji u miru. Drago mi je da smo upravo danas krenuli u jedan projekt upravo u cilju da život i rad pripadnika DVD Dugi rat bude još bolji i kvalitetniji i da mogu razvijati i dodatne vatrogasne sposobnosti”, rekao je ministar koji očekuje da će gradnja ići planiranom dinamikom kako bi za dvije godine vatrogasci dobili svoj dom.

Iako je ova vatrogasna sezona na kraju, rade se pripreme za sljedeću godinu, kaže ministar Krstičević i to u cilju poboljšanja cjelokupnog sustava.

“Radimo sustav koji počiva na partnerstvu i sinergiji i združenom djelovanju. Sada zatvaramo analize koje će nam pokazati gdje možemo poboljšati sustav i sada naš čeka šest mjeseci priprema. Naravno svaka lokalna zajednica, ali i županija mora procijeniti što treba napraviti, da li je to postavljanje dodatnih hidranata, protupožarni putevi. Ministarstvo radi na novim sposobnostima, standardno- operativnih vježbi s ciljem da se sljedeća sezona sigurno dočeka.”

Novi dugoratski vatrogasni dom graditi na prostoru bivše tvornice “Dalmacija”, na mjestu bivšeg radničkog restorana, a predviđena površina je 2 tisuće kvadrata. Rok završetka radova je 2020 godina.

Na polaganju kamena temeljca bili su i posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ‘Dalmacija’ Dugi Rat koje ove godine obilježava 80 godina postojanja i djelovanja.

Županija je s preko 30 posto financirala prvu fazu radova, a u završnoj fazi dati će dodatnih 11 milijuna kuna.

“Za 110 posto povećalo se financiranje vatrogastva na području županije. Od novih vozila do GPS-ova, a tome treba zahvaliti i našim programima kojim smo sredstva osigurali kroz Europsku uniju. Naime, primarna grana gospodarstva u našoj županiji je turizam, a glavni segment turizma je sigurnost i svaki novac koji je uložen u napredovanje vatrogastva je uložen neposredno u gospodarstvo i razvoj gospodarstva u našoj županiji”, kaže župan Boban.

Budući vatrogasni dom mjesto je vatrogasne izvrsnosti gdje će mladi stjecati prva vatrogasna znanja, a dragovoljni vatrogasci imati uvjete za život, rad i jačanje vatrogasnih sposobnosti.

“U osamdeset godina postojanja nismo imali zaposlenog vatrogasca, svi smo ovdje dobrovoljci, humano i iz ljubavi. I kada nam netko osigura nešto što nam omogućava normalan rad i što volimo, onda je to velika stvar. Veliki je trud uložen i od strane članova i općine, tako da je ovo za nas veliki dan”, ponosan i rječit je bio Frane Marčić, predsjednik DVD “Dalmacija” Dugi Rat.

U ruševnim prostorijama nije bilo lako raditi, iz zgrade se moralo bježati na svaki manji potres jer je žbuka koja je otpadala sa zidova ugrožavala i same vatrogasce.

Njihovo društvo zahvaljujući županiji dobilo je jedno vozilo, a drugo bi trebalo stići uz pomoć donatora.

Vatrogasno društvo u Dugom Ratu osnovano je 1938. godine kao Industrijska vatrogasna četa tvornice “La Dalmatienne” Dugi Rat. Društvo tako djeluje sve do 1984. godine kada prelazi u teritorijalno Dobrovoljno vatrogasno društvo bivše općine Omiš.

Nakon što je osnovana općina Dugi Rat, DVD “Dalmacija” izlazi iz Vatrogasne zajednice općine Omiš i postaje zasebno Dobrovoljno vatrogasno društvo s područjem požarne odgovornosti u općini Dugi Rat.

Komentiraj