Potonuli brod na Braču prijeti ekološkom katastrofom: Tko će ga ukloniti?

Tonči Zlatar, povaljski vijećnik u općini Selca na Braču na svojem je Facebook profilu ukazao za golemi problem koji muči to malo mjesto na sjeveroistočnoj strani Brača.

Naime, još 2015.g. potonuo je brod Marko Polo u Povljima na Braču. Dvije godine prije toga je propuštao more koje su cijelo to vrijeme ispumpavale pumpe za vodu.

Na koncu spasa nije bilo, brod je potonuo.

Sva nastojanja lokalne vlasti da se rješi problem broda nisu urodila plodom. Brod je sad na dnu, pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se dijelovi odlome i porazbijaju brodove u uvali. Sam brod trenutno pritišće rezervnu cijev kolektora, koju je već svojom težinom oštetio, piše Zlatar. To znači da bi se, ukoliko bi glavna cijev kolektora zakazala, pa se aktivirala rezervna, u povaljskoj uvali dogodila prava ekološka katastrofa, što bi za mjesto koje živi od turizma imalo nesagledive posljedice.

Zlatar zaključuje riječima: “Znam da smo malo mjesto,ekonomski i politički nebitni ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao.”

Pogledajte u videu kako je olupina izgledala prije dvije godine, u međuvremenu se stanje dramatično pogoršalo.

Komentiraj