Ukupne vrijednosti gotovo 1,8 milijardi kuna

Potpisan ugovor “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin”

Potpisivanjem ugovora o sufinanciranju, kreće realizacija velikog infrastrukturnog projekta “poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split- Solin” ukupne vrijednosti gotovo 1,8 milijardi kuna, od čega je 975 milijuna bespovratnih sredstava.

Potpisivanjem ovih ugovora završena je prva faza rješavanja dokumentacije i kreće se s javnom nabavom kojom bi se do iduće godine trebala na prostoru Splita, Solina i Podstrane trebala otvoriti brojna gradilišta koja bi s radom trebala biti završena 2023. godine.

Realizacijom cjelokupnih projekata od Trogira do Podstrane projekta riješilo bi se 99 posto vodovodne mreže za ukupno 400 tisuća stanovnika, a za 7 tisuća stanovnika osigurat će se kanalizacija.

Riječ je o projektu koji će sa svojim završetkom osigurati spoj na sustav javne odvodnje, kanalizacije za 25 tisuća stanovnika s područja Splita, Solina i susjednih općina, a isto tako novih 4000 priključaka na sustav javne vodoopskrbe. Izgradnja ovakvih sustava je jedan od načina jačanja životnog standarda naših ljudi i to je posao koji smo morali obaviti. Na razini Hrvatske imamo odobrenih sredstava od 22 milijarde kuna, a upravo na vrijednost aglomeracija i posao koji smo odradili u prvoj fazi govore da će građevinski sektor dati veliki doprinos rastu hrvatskog gospodarstva. Bit će to veliki izazov, operativa je golema, a nadamo se da će se građevinski sektor dobro organizirati i odraditi ovaj posao. Šteta bi bilo da to ne bude tako.

GALERIJA Potpisivanje 1,8 milijardi kuna vrijednog ugovora za izgradnju vodovoda i kanalizacije

Ovo je peti ugovor potpisan u sklopu aglomeracije, pretposljednja po redu, a kroz petnaest dana jednak ugovor bi se trebao potpisati i za područje Imotske krajina. Uz izgradnju pročišćivača na rijeci Jadro za koji je skoro gotova dokumentacija ukupno će se u Splitsko-dalmatinsku županiju uložiti preko 5,2 milijarde kuna u komunalnu infrastrukturu.

“Priprema je gotova, provedba je u tijeku, natječaji se provode na području Kaštela i Trogira, a očekujemo koncem ovog mjeseca otvaranje ponuda čime bi se na tom području okončala javna nabava i započeli bi prvi iskopi. Što se tiče Splita i Solina tiče daleko smo došli u pripremi dokumentacije i već smo proveli djelom prethodna savjetovanja i kontrole EU. Činimo sve kako bi u ovoj godini realizirali sve tendere i započeli radove i na ovom području”, kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Izgradnjom mreže na području aglomeracije Split-Solin dobiva se 63 kilometara vodoopskrbne mreže i 124 kilometara u odvodnji. Što se tiče pročistača Stupe na TTTS-u njegovom realizacijom ispunit će se obaveze prema EU i dobiti ćemo čišće more i čišći okoliš , kako RH ne bi bila penalizirana zbog neispunjenja uvijete od strane EU, kaže Šuta.

“Osim pročistača Stupe radi se i nadogradnja na Divuljama drugog stupnja, te će se graditi novi pročistač na otoku Čiovu. Što se tiče grada Splita znamo da postoji niz crnih točaka koje se stvaraju za vrijeme većih kiša. Izgradit će se tako 7 retencijskih bazena kao i 5 kišnih preljeva, što je jako bitno za dugi grad u državi”, kaže Šuta i dodaje kako će na lokaciji Visoka izgraditi nova vodosprema od 15 tisuća metara kubnih vode koja će osigurati dovoljnu autonomiju sustava vodoopskrbe u slučaju kvarova. Tu je i nadogradnja podmorskog ispusta u Stobreču za dodatnih 5 kilometara.

Direktor hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže kako je splitski projekt jedan od najvećih projekata s ukupno 3,2 milijarde kuna od čega će 1,8 milijardi kuna dolazi iz europskih bespovratnih sredstava.

“Riječ je o bazenu od gotovo 400 tisuća građana gdje će tri uređaja riješiti pročišćavanje vode, izgradit će se i rekonstruirati 350 kilometara kanalizacijskih kolektora, te 190 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda , pa možemo reći da je riječ o jednom velikom građevinskom zahvatu koji je izazov za sve, a posebno za građevinsku operativu.”

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara dodao je kako ovim ugovorom grad Split postaje najveće gradilište u Hrvatskoj koje do 2023 godine mora biti završeno.

“Do 2023. godine spojit ćemo istočne dijelove grada, pa će Korešnica, Srinjine i Žrnovnica konačno imati reguliran i vodovod i kanalizaciju, pri čemu ćemo doći do tih željenih 99 posto spoja svih kućanstava. Kada tome pridodamo skoro potpisivanje ugovora za pročistač za vodu na Jadru onda možemo reći da ćemo u idućih nekoliko godina imati najkvalitetniju moguću opskrbu, ali i odvodnju u našem gradu i aglomeraciji”, kaže splitski gradonačelnik.

Župan Blaženko Boban posebno je istaknuo kako je nužno da se radovi izvrše u rokovima i to do kraja 2023. godine.

“Nailazit ćemo na probleme u realizaciji ovako velikih projekata koji će za duži period bitni dostatni za ovo područje i zbog toga će biti potrebno prikupiti snagu kako bi prikupili građevinsku operativu za realizaciju ovih projekata, a projekti EU su nemilosrdni i oni traže poštivanje rokova”, upozorava Boban.

Ukupno trajanje realizacije projekta je četiri godine , odnosno razdoblje od 2019. godine do 2023. godine. Projektom će se retroaktivno financirati ulaganja u rješavanje imovinsko- +pravnih odnosa za potrebe realizacije projekta, ako i sve plaće djelatnika VIK-a na projektu.

Provedbom ovog projekta ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno ispunit će se zahtjevi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda u aglomeraciji Split-Solin kao i 2 direktive o kvaliteti vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju kroz povećanje pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom.

Osim veće priključenosti na vodoopskrbni i sustav odvodnje, jedna od najznačajnijih dobrobiti projekta je očuvanje okoliša i čistije more na širem splitskom području.

Komentiraj