vrijedna investicija

Potpisani ugovori za nova vatrogasna vozila, stižu početkom iduće vatrogasne sezone

Danas su u županiji potpisani ugovori za nabavu vatrogasnih vozila za 14 gradova i općina te 16 DVD-ova, a u ukupnoj vrijednosti od 37.025.831,20 kuna, od čega je 7,5 milijuna kuna osigurala Splitsko-dalmatinska županija.

Nova vozila tako će uskoro dobiti gradovi Hvar, Kaštela, Komiža, Makarska, Omiš, Supetar, Trogir i Vis, te općine Baška Voda, Dugi Rat, Jelsa, Okrug, Podgora i Sućuraj. 16 DVD-ova koji će biti bogatiji za novu opremu su Baška Voda, Dugi Rat, Hvar, Jelsa, Kaštela, Kaštel Gomilica, Komiža, Makarska, Mladost Kaštela, Okruk, Omiš, Podgora, Sućuraj, Supetar, Trogir i Vis.

Vozila će vatrogasci dobiti na početku iduće vatrogasne sezone, a županija je sufinancirala 20 posto učešća za svaki DVD gdje se vozila kupuju preko lizinga, a ostalo će preko lizing kuća na pet godina sklapati lokalne zajednice zajedno s svojim DVD-ovima.

“Vrlo često su DVD-ovi posezali za kupnjom polovnih vozila uglavnom zbog nedostatka financijskih sredstava, a s ovom akvizicijom novih vozila, možemo reći da ćemo imati sigurnije vrijeme požarnih sezona i da ćemo ih sa većom sigurnšću iščekivati u nadi da ova vozila nikada ne budu upotrebljena”, rekao je župan Blaženko Boban.

“Puno nam znači ovih 16 vatrogasnih vozila, naročito ona koja su otišla na otoke, posebno kada uračunamo tu segment turizma. Navalna vatrogasna vozila i autocisterne su opremljene dodatnom opremom za gašenje brodova u lučicama, tako da imaju najsuvremeniju opremu koja stiže iduće godine u našu županiju2, kazao je zapovjednik županijske vatrogasne zajednice Dražen Glavina.

“U zadnjih deset godina ovo je po broju požara treća godina nakon 2012. i 2017. godine. Međutim ono što se vidi kao pomak jest da je 15 posto manje opožarene površine što znači da smo bolje organizirani. Članstvo u Europskoj uniji nam omogućava da opremimo sva naše žurne službe, vatrogasce, HGSS, Hitnu medicinsku pomoć, Crveni križ, ali i policiju i to u kratkom vremenu s najsuvremenijom opremom, što se realno do jučer moglo samo iz državnog proračuna”, kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je danas potpisao ugovore s načelnicima i gradonačelnicima.

Do 08.11. biti će otvaranje drugog kruga natječaja, a do kraja godine i potpisivanje ugovora za još 94 vatrogasna vozila u četiri kategorije, dugi navalni, kratki navalni, šumski, cisterne.

“Zadnja takva nabava je bila 2003. godine i sve je bilo financirano iz državnog proračuna, a sada imamo 85 posto sredstava koje nam osigurava EU. To je samo model kako ćemo ići dalje. Tako da pitanje opreme, kada govorimo o bilo kojoj od žurnih službi, više nikada ne smije postati pitanje oko kojeg će se lomiti koplja ili će se u javnosti, opravdano, iznositi žalbe, zašto ova ili ona služba nije adekvatno opremljena. Uložen je u ovo ozbiljan napor, stalno smo u pregovorima s predstavnicima Europske komisije, treba to izlobirati i ukazati na hrvatske specifičnosti, a mislim da smo u tome i uspjeli”, kaže ministar unutarnjih poslova.

Komentiraj