tko je kriv?

Prepucavaju se Bulj i Petric, šteta što to ništa ne znači djeci koja bi mogla ostati bez pedijatra

Sadašnji nedostatak pedijatara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa tako i u Sinju rezultat je politike zadnjih 15 godina.

Svjestan lošeg stanja, nepreglednih redova i opasnosti da se dogodi zlo, Miro Bulj danas je ispred Doma zdravlja u Sinju održao konferenciju za medije i ponovno prozvao župana Blaženka Bobana i ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomira Petrica tražeći rješavanje problema vezanog za nedostatak pedijatara u Sinju.

“Od 2002. godine ovaj problem postoji, Dom zdravlja u Sinju nije dobivao specijalizacije, naši liječnici su odlazili iz Sinja po cijeloj Hrvatskoj da bi dobivali specijalizacije i ostajali tamo raditi. Sada je taj problem najviše vidljiv, a njega je uzrokovao prije svega doktor Petric, svi župani, od Ante Sanadera, Ževrnje, a sada naravno i Boban, koji je sačuvao tog grobara Doma zdravlja doktora Petrica. Danas imamo takvu situaciju da 3500 djece koji su do sada imali dva pedijatra na području Cetinske krajine, a trebala su imati četiri, tri na području Sinja i jedan u Trilja, imaju samo dva ugovorena. Od ta dva, jedan je na bolovanju i 3500 djece ovisi o jednoj pedijatrici koja se naravno pribojava, i to je prirodno, da se ne dogodi slučaj da na nju padne crn kamen kao što je bilo u Metkoviću, jer dnevno primi 150 do 200 djece u jednoj smjeni”, istaknuo je Miro Bulj.

Naveo je da je Županija izvlačeći se na njegova pitanja tvrdila da će poslati specijalizante u Sinj, te je naglasio da su prije nekoliko dana specijalizanti odustali od toga jer su ih pravno savjetovali da ne mogu kao specijalizanti preuzeti odgovornost za djecu.

“Ugasili su nam sve što se dalo ugasiti u Sinju, u Cetinskoj krajini, tako i u cijeloj Dalmatinskoj zagori. Dajemo im do kraja ovoga tjedna da riješe ovaj problem i ovo govorim kao Miro Bulj, prije svega zastupnik ovoga kraja, ali kao čovjek koji želi da ovdje ostanu ljudi te kao i predstavnik svih roditelja koji su s ovoga područja i koji me zovu i traže rješenje. Nećemo dozvoliti da se dogodi Metković, nećemo dozvoliti da se dogodi ponavljanje toga da se prebaci odgovornost na liječnicu. Imat ćemo najradikalnije mjere, i s time ćemo upoznati javnost, jer djeca su zadnja crta obrane. Ne samo što stariji umiru u redovima, što žene ne mogu doći na ultrazvuk dojke, sad trpe i djeca. Ponovno naglašavam, poduzet ćemo najradikalnije mjere sa svim civilnim udrugama, sa svim roditeljima, majkama, očevima, djedovima, zaustavit ćemo urušavanje cetinskog kraja i naravno naše Dalmatinske zagore”, poručio je Bulj.

Kao rješenje je istaknuo je da Županija novac koji izdvaja za svoje činovnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji preusmjeri na povećanje plaća pedijatrima.

Vrlo brzo je na Buljeve optužbe došao i odgovor ravnatelj Doma zdravlja Dragomira Petrica čije priopćenje donosimo u cijelosti.

Iako je još prošli tjedan upoznat sa stvarnim stanjem u Sinju, a i od ranije zna jer sam mu to višekratno na Skupštinama SDŽ osobno pokušao objasniti kako u cijeloj Cetinskoj krajini ima samo nekoliko liječnika u DZ SDŽ (po jedan ginekolog, pedijatar i liječnik obiteljske medicine) i dalje koristi svaku priliku kako bi Župana i DZ, odnosno mene, okrivljavao za sve probleme zdravstva, ne samo u Sinju.

Stvarno stanje je slijedeće. U Sinju rade dva pedijatra, od toga jedna u DZ. Na žalost pedijatrica koja je privatnica ali ima ugovor sa HZZO-om i radi u iznajmljenom prostoru u domu zdravlja se razbolila. Osim zbog kolegijalnih razloga i brige za djecu ne postoji nikakva obaveza DZ da sudjeluje u rješavanju problema jer nema nikakve zakonske mogućnosti da DZ preuzme privatnu ordinaciju. Usprkos tome isti dan po saznavanju pedijatrica doma zdravlja preuzela je skrb za sve hitne slučajeve bolesne kolegice, svjesno žrtvujući svoje vrijeme i oduzimajući vrijeme i svojim pacijentima. Na moju zamolbu uskočio je i prof. Saraga, glavni mentor specijalizantima u KBC Split i naložio da dio staža odrade u Sinju a ja sam obvezao našu pedijatricu da radi u istoj smjeni i nadzire mlade kolege. Nažalost zbog administrativnih razloga to je trajalo samo tjedan dana. Sadašnja situacija je takva da pedijatrica DZ SDŽ pokriva sve što je u njenoj moći dok bolesna kolegica koja je, naglašavam, privatnica, ne pronađe zamjenu. Ta zamjena teško da može biti pedijatar jer ih na Zavodu za zapošljavanje nema, pa će DZ SDŽ i dalje obavljati stručni nadzor i pomagati, u granicama mogućnosti koje ima obzirom da je preko 70% svih liječnika u Županiji u statusu privatnika nad kojima DZ nema nikakve ovlasti.

Što Miro Bulj jako dobro zna jer je i Saborski zastupnik. Ukratko, DZ SDŽ nema i ne može imati nikakve odgovornosti za rad privatnih ordinacija. Sve što smo napravili ili ćemo ubuduće raditi nije zbog obaveze već zbog brige za djecu Cetinske krajine i na tome ćemo ustrajati. Usprkos žarke želje Mira Bulja da, makar na štetu djece, pravi predstave a o sustavu ništa nezna ili još gore neistinito zbori.

Komentiraj