"performans"

“Radi se o igrokazu”: Evo što župan Blaženko Boban kaže o potezu vrgoračkog gradonačelnika

Gradonačelnik Vrgorca radi performans deset mjeseci nakon što je saznao da će se ova situacija dogoditi njegovom gradu, poručio je župan Blaženko Boban.

Naime, ministarstvo je odluku o zatvaranju Mojanke u Vrgorcu donijelo još u prosincu prošle godine, a kao saborski zastupnici i Miro Bulj i Ante Pranić bili su upoznati s onim što će se dogoditi, upozorava župan.

“Radi se o igrokazu, mi smo ovdje u vrlo ozbiljnoj instituciji, o njima ne bi govorio. Pozivam sve načelnike i gradonačelnike da razgovaramo u civilizacijskom tonu kako bi riješili ovaj problem. Više puta sam naglašavao da je ovo problem lokalnih zajednica, Lećevica ide svojim tijekom, obavljen je javni poziv, natječaj ide i ona će biti završena na vrijeme. Za ove probleme načelnici i gradonačelnici su znali još 2017. godine u resornom ministarstvu i dobili su jasne upute što im je zadatak napraviti u ovom vremenu. Dvije godine kasnije nije ništa napravljeno, ali ono što je civilizacijski je da sjednemo i razgovaramo i da se dogovorimo”, kaže župan Blaženko Boban, ali i dodaje kako odlagalište otpada u Vrgorcu nema veze sa županijom, već je resorno ministarstvo donijelo ovakvu odluku.

“I to da kažem, odluka je donesena 31.12. 2018. godine, točno deset mjeseci danas i sada su se sjetili reagirati i to na ovakav neprimjeren način. Donijeti ovaj kamion smeća pred ovako ozbiljnu instituciju. Bolje bi bilo da to rješavaju na kućnom pragu, a mi smo im tu desna ruka. Naime, u našem proračunu postoji gotovo milijun kuna za izgradnju reciklažnih dvorišta, a neke lokalne zajednice, među kojima i Vrgorac na njega se nisu niti očitovale niti javile”, upozorava župan.

I kada Lećevica bude završena i da je sada završena, otpad na nju ne bi mogao dolaziti bez izgradnje reciklažnih dvorišta u lokalnim zajednicama. A na pitanje gdje će lokalne zajednice sa smećem do tada župan odgovara:

“To ćete morati pitati gradonačelnike i načelnike lokalnih zajednica čija je to obaveza. Ne znam kako bi mogao pomoći u rješavanju problema između Vrgorca i Sinja. Čekali su dva saborska zastupnika deset mjeseci da bi sada, kada je dogorjelo išli rješavati ove probleme i to preko nekoga trećeg koji nema veze s time”, jasan je župan Blaženko Boban.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u županiji Ante Sanader za razliku od župana nije birao riječi kojima se obrušio na gradonačelnika Vrgorca. Nazvao ga je najgorim gradonačelnikom koji nije izvršio niti jedno obećanje koje je dao na početku svog mandata.

“Pranić je na početku mandata 2017. godine najavio sanaciju odlagališta komunalnog otpada Mojanka. U nedostatku mogućnosti, snage i želje, Pranić je jedan od najgorih gradonačelnika u našoj županiji. Izvodi performanse, a svojim građanima ne može dati rješenje. Sve ono što je obećao, i žičaru i aerodrom, od toga nemamo ništa, ali ima smeće”, rekao je Sanader i poručio da se recikliralo u Vrgorcu onda bi se danas u Sinj odvozilo puno manje otpada. A na pitanje što to građanima znači odgovara:

“Ja samo građanima dajem izvješće što radi njihova lokalna uprava na nerealizirano i obećano i ono što je potpisano, a to je obveza. Onda će to građani riješiti na izborima”, kaže Sanader, te dodaje kako ne zna kako će Vrgorac riješiti ovaj problem, ali ni županija nema ništa s tim. Ovo nema veze s Lećevicom, kaže Sanader.

“Neka se dogovore Pranić i Bulj, umjesto da rade performans”, poručuje Sanader.

Komentiraj