skoro počinju radovi

Sinj i Trilj će zagaziti u 21. stoljeće, ali za tri do četiri godine

Sinj, Trilj i općina Otok mogli bi uskoro mogli zagaziti u 21. stoljeće, točnije za oko tri do četiri godine kada bi napokon mogli dobiti cjelovito rješenje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, odnosno kanalizacije.

Naravno, novac se čekao od Europskih fondova jer ukupna vrijednost ulaganja je 540 milijuna kuna.

Nekoliko godina radilo se na pripremnim radnjama, a sada će se ova mreža graditi oko četiri godine, a sve u sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj”.

Prihvatljivi troškovi ulaganja u projekt Sinj su 302.669.801 kuna, od čega 211.610.086 kuna otpada na EU fondove, 36.423.886 kuna je udjel Ministarstva zaštite okoliša i energetike, istim tolikim iznosom projekt će financirati Hrvatske vode, udjel Sinja je 17.559.955 kuna, dok je udjel Općine Otok 495.364 kune i Grada Trilja 156.622 kune.

Preostala sredstva otpadaju na aglomeraciju Trilj – Otok, čija je predračunska vrijednost 238 milijuna kuna.

Trilj i Otok su aglomeracija posebnog projekta, a povezuju se s aglomeracijom Sinj zbog toga što će Otok koristiti zajednički pročišćivač sa Sinjem, a u sinjskom će se obrađivati mulj iz triljskog pročišćivača.

Projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za područje naselja Sinj, Brnaze i Glavice, znan kao Aglomeracija Sinj, prvi put je objavljen još u kolovozu 2012. godine , a iako su bili u prvoj skupini gradova i općina kojima su bila namijenjena EU, a punih šest godina potrošili su na pripremne radnje. S izgradnjom punih deset godina čeka će se na realizaciju projekta koji je Vlada proglasila strateškim, što bi uvelike olakšati imovinskopravne odnose na trasama kanalizacijskih cjevovoda.

Možda se stvari i ubrzaju, ugovor je potpisan, a uskoro kreće i postupak javne nabave zbog izbora izvođača radova. Očekuje se kako bi radovi na oba projekta trebali započeti u drugoj polovini ove godine.

Komentiraj