Skandalozna tonska snimka: Kako HDZ-ovi Blaženko Boban i Ante Sanader kadroviraju u Dalmaciji

Nacional je u posjedu audiozapisa razgovora istaknutih damatinskih HDZ-ovaca o vodećim ljudima stranke u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja razotkriva njihove metode i način vladanja na lokalnoj razini na primjeru izbora novog ravnatelja Doma zdravlja županije.

Za skori izbor novog ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dio liječnika koncesionara i domskih liječnika te ustanove smatra da će se izroditi u novi skandal, jednak onom lanjskom prilikom izbora ravnatelja iste ustanova, a usto i ponovno potvrditi da na „male bogove“ vrh stranke slabo može utjecati jer uvijek pronađu način provesti u djelo naum koji je njima i bliskom krugu od koristi, prenosi Nacional.

Prošle godine je natječaj za izbor ravnatelja bio poništen jer je, kažu Nacionalovi izvori, župan Blaženko Boban od članova Upravnog vijeća tražio da na treći mandat izaberu dr. Dragomira Petrica, oni to nisu prihvatili, a u konačnici Petric je sve dosad ostao v.d. ravnatelja.

Tako je baš zbog protivljenja ponovnom imenovanju Petrica župan Boban brzopotezno smijenio predsjednika Upravnog vijeća Doma zdravlja Ivana Nasića i članove Damira Mendeša i Antu Vučemilovića, liječnike s 30 godina staža u Domu zdravlja, članove HDZ-a kao i Boban, ali s dužim stranačim stažem od njegova.

Audiozapis koji Nacional ima jedna je od više verzija, kraća, koja otkriva kako su uoči lanjskog izbora ravnatelja članovi Upravnog vijeća bili pod pritiskom župana Bobana koji je imao zadaću provesti Sanaderovu odluku. Audiozapis poslušajte ovdje.

Na snimci su najzanimljivije izjave dr. Ivana Nasića, tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća i Luke Brčića, dožupana za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koji nepoznatim akterima prepričavaju kako su tekle pripreme za imenovanje Petrica na treći mandat i kako je na kraju župan Boban  ponudio da se kao kompromisno rješenje natječaj poništi, piše Nacional.

Brčić tako kaže da o tome „’oće li bit on (Petric) ili neće, odlučuju Sanader i župan“ na što se u objašnjavanje uključuje Nasić:„E sad, što je problem. Ovo sve vodi Ante (Sanader). Ante je u početku, odmah na početku, poručio i meni da treba bit dr. Petric, da treba ubrzat proceduru. Sa mnom se viđao, ali mi nikad ništa nije rekao direktno“ .

U daljnjem razgovoru Nasić otkriva ženskoj osobi da mu je to rekao Sanaderov „poštar“ , na upit tko je poštar, odgovara da se radi o dožupanu Luki Brčiću. Potom Nasić prepričava razgovor tri člana Upravnog vijeća sa županom Bobanom koji je po Nasićevoj izjavi rekao „Uzimajući u obzir da se uplela visoka politika, uzimajući u obzir vaše stavove, uzimajući u obzir moj stav, predlažem kompromisno rješenje, poništimo natječaj“. Prema snimci, u nastavku razgovora jedan član Upravnog vijeća mu je rekao „Nisi tu kao čovjek Boban nego kao župan Boban“ i , prepričava Nasić, dodao da se ne može vratiti u Makarsku i reći da će glasati za Petrica. Na to je Boban, govori dalje Nasić, rekao: „Ok, shvaćam, vi ste svi protiv, shvaćate svoju poziciju, vi ste u ime mene tamo. Ja nudim da poništimo natječaj.“

Šokantno je, izjavio je jedan od Nacionalovih izvora, da za postojanje tih kompromitirajućih tonskih zapisa, znaju i Sanader i Boban, no, kaže „oni se smatraju nedodirljivima i uopće ne strahuju da bi zbog svojih postupaka mogli snositi bilo kakve posljedice“.

Komentiraj