od danas

Smeće iz Vrgorca odvozi se na odlagalište kod Sinja, nisu zadovoljni ni Vrgorčani ni Sinjani

Smeće iz Vrgorca od danas se odvozi u 100 kilometara udaljeno odlagalište Mojanka kod Sinja.

Nakon što je Državni inspektorat donio odluku da se vrgoračko odlagalište otpada zatvara, Sinj je po njihovoj odluci bila jedina moguća destinacija za odvoz smeća. Vrgorčani su ljuti jer će im ovaj odvoz poskupiti račune, Sinjani su pak ljuti jer ne žele dodatno smeće pred svojim kućnim vratima.

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, kaže kako je ovo suluda odluka Zagreba.

“Što reći! Suluda odluka iz Zagreba izbit će minimalno milijun kuna iz džepova naših građana. Umjesto da uložimo milijun kuna u sustav razvrstavanja, sada ćemo baciti novac na vozanje otpada iako naše odlagalište ima još dvije godine kapaciteta”, kaže Pranić, ali i upozorava kako će preko noći nastati na desetke ilegalnih deponija.

“Također, iako potpisnici ugovora o sufinanciranju nabave spremnika za razvrstavanje i iako su prošli zakonski rokovi, još nam nisu dostavljeni. Nikome ništa! Ako mi prekršimo vremenske rokove slijede nam osobne kazne preko 100.000 kuna. Zaista divna filozofija. Regionalni centar Lećevica i pretovarne stanice kasne godinama i nikome ništa. Udri po slabijima, oštri zube na slabijima. To je model vlasti u Hrvatskoj. Zaista me tjerate da dovezem otpad na Markov trg”, napisao je na Facebooku Pranić.

A odvoz smeća u Sinj, umjesto u susjedne Ploče ili Imotski, Vrgorčanima će udvostručiti cijenu odvoza. Naravno da će se to odraziti i na računima za Čistoću, što je dodatno razljutilo građane.

Ništa manje ljuti nisu ni Sinjani, koji su umjesto očekivane sanacije Mojanke sada dobili dodatne količine smeća na ovom prostoru. Zato najavljuju i prosvjede, kako bi resornom ministarstvu pokazali što misle o ovoj odluci.

Iz Čistoće Cetinske krajne poručuju građanima da izbora nemaju, ministarstvo je dalo nalog i ako se on ne izvrši slijede kazne.

“Mještani Turjaka spremni su poduzeti sve kako se ne bi dovodilo smeće iz drugih mjesta”, kaže Stipe Perić, predsjednik Mjesnog odbora Turjaci.

Komentiraj