zatražena i pomoć policije

Smeće iz Vrgorca seli u Sinj, Sinjani ogorčeni: “Ne želimo tuđe smeće pod svojim prozorom, neka se svatko pobrine za svoje”

Odlukom državnog inspektorata vrgoračko odlagalište otpada se zatvara, a smeće iz Vrgorca seli se u 100 kilometara udaljeni Sinj.

Državni inspektorat podjednako je razljutio i Vrgorčane i Sinjane – kažu da je odluka izvan svake pameti. Podsjetimo, Sinjani su prije dva dana predvođeni Mirom Buljom zaustavili kamion s otpadom iz Vrgorca.

Kamioni s vrgoračkim otpadom sutra će opet u Sinj. Ovaj put, zatražena je i pomoć policije.

“Odluka je takva kakva je, s njom se ne slažemo, ali je moramo provoditi jer su goleme kazne u slučaju da ne postupamo po odlukama i rješenjima”, rekao je Toni Grljušić, direktor Gradske čistoće Vrgorac.

Umjesto u susjedne Ploče ili u Imotski, Ministarstvo zaštite okoliša smeće iz Vrgorca šalje u Sinj.

“Kad bi vozili u Ploče ili Imotski, poskupljenje bi bilo nekih 20-ak posto, a ovako za Sinj je nekih 100 posto poskupljenje”, govori Mile Herceg, zamjenik gradonačelnika Vrgorca za RTL.

A skuplji odvoz platit će Vrgorčani.

“Razočaranje je toliko da zaista više nema smisla išta komentirati”, kaže nam Željka Grbavac iz Vrgorca.
“Sve ide preko naših leđa, ne samo smeće. Sve!”, ljutita je Mirjana Čavić.

Ništa manje ljutiti nisu ni Sinjani.

“Ne želimo tuđe smeće pod svojim prozorom! Neka se svatko pobrine za svoje”, kazala je Sanja Buljan iz Sinja.

“Suludo je 100 kilometara voziti, a još luđe je na drugoga prebacivati”, ništa manje ljutit nije ni Sinjanin Davor Moro.

Zastupnik Mosta Miro Bulj jučer je stavio vreću smeća na mjesto premijera u sabornici te je na taj način demonstrirao svoje nezadovoljstvo ovom odlukom. Kaže da kamioni s vrgoračkim smećem neće u Sinj.

“Moj Sinj i Cetinski kraj nije kanta za smeće koju je odredio i ucrtao, nelogično 120 km daleko od Vrgorca, ministar ugroze Čorić i Andrej Plenković”, kazao je zastupnik Bulj.

“Sinj smatra da je ovo neprihvatljivo, a također problem ima i Vrgorac. Slijedi jedna borba koja zaista ne znam kako će završiti”, rekla je gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

Situaciju u petak smiruje resorni ministar. Kaže, nema razloga za bunu.

“S obzirom da kazeta, odnosno sanacija i kreiranje kazete na području Imotskog u ovom trenutku još nisu dovršeni, upravo zbog toga se pristupilo alternativnom rješenju koje će trajati vrlo kratko”, pojasnio je ministar zaštite i okoliša Tomislav Ćorić.

“Mi smo dužni prihvatiti otpad vrgoračke Čistoće i na žalost, ja po rješenju Ministarstva moram postupati”, objasnila je direktorica Čistoće Cetinske krajine Ivana Živaljić za RTL.

Iz Čistoće Cetinske krajne poručuju građanima da izbora nemaju, Ministarstvo je dalo nalog i ako se on ne izvrši, slijede kazne.

Komentiraj